Digital

Un iPhone amb 10 anys al darrere

Enguany l’iPhone compleix una dècada. Una dècada que ha canviat el món. Tothom du a la butxaca un potent ordinador tothora connectat. Això implica un nou estat de consciència, un nou contracte social.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Ara mateix el meu telèfon mesura les passes i la distància que recorro cada dia, sap on he estat. Em desperto amb la seva alarma i hi consulto l’hora. Quan vaig pel carrer, m’aïllo escoltant música. Cada temps mort aprofito per llegir notícies, consultar tuits, el Facebook, el WhatsApp. També miro l’estat del meu compte corrent. Tinc Apple Pay, o sigui que pago amb el mòbil en lloc d’emprar la targeta de crèdit física. Quan agafo l’AVE o l’avió, hi tinc la targeta d’embarcament. També puc consumir produccions audiovisuals que he subscrit, com Netflix o Movistar Plus. Són continguts que puc mirar a l’ordinador, a la tauleta o a l’Apple TV... però que m’acompanyen a la butxaca. També puc jugar. I sempre puc filmar o fotografiar el que tinc al davant. Sóc un reporter en potència, les meves imatges poden donar la volta al món des del meu mòbil. I a Barcelona encara no —per sort— però a moltes ciutats puc demanar un transport amb Uber. La uberització de l’economia és bidireccional.

Quan Steve Jobs va presentar el primer iPhone, el 29 de juny de 2007, els directius de Google tenien un prototip d’Android: s’assemblava molt a les Blackberry de RIM (avui dia ja no se’n produeixen). Es van adonar que les pantalles capacitives multitàctils eren el futur i van fer el millor que podien fer: inspirar-se en la interfície d’Apple. Microsoft ho havia fet amb el sistema operatiu Windows i s’havia acabat menjant l’original.

Ja fa uns dies que aquí podem comprar els nous mòbils iPhone 8 i iPhone 8 Plus. Quines novetats aporten? Panells IPS full HD de 4,7 i 5,5 polzades, molt semblants als del model anterior, però amb tecnologia True Tone, que ajusta el balanç de blancs per adaptar la imatge a la il·luminació ambiental. Altaveus estèreo un 25% més potents. Càmera frontal de 7 Mpx amb un objectiu f/2.2 i, en el cas del model 8, càmera principal de 12 Mpx amb un sensor més gran, nou filtre de color i píxels més profunds que pot capturar vídeo en 4K fins a 60 imatges per segon. A partir del nou sistema operatiu iOS 11, incorpora els nous estàndards HEIF i HEVC que multipliquen per dos el nivell de compressió i permeten emmagatzemar fins al doble de fotos i vídeos.

L’iPhone 8 Plus, d’altra banda, ve amb una càmera doble de 12 Mpx i permet emprar el mode funció il·luminació de retrats, amb cinc estils d’il·luminació diferents. Aquesta funció és impressionant: fem un retrat a algú i podem modificar-lo posteriorment amb resultats professionals. Tot gestionat pel xip A11 Bionic, amb una CPU de sis nuclis. Prou potent per gestionar el nostre ordinador de sobretaula.

Aquests iPhone es poden carregar sense fils mitjançant la tecnologia estàndard Qi. L’iPhone 8 de 64 GB val 809 euros, i el 8 Plus, 919. Els models de 256 GB valen, respectivament, 979 i 1.089 euros.

I aquesta setmana ja tenim aquí el nou iPhone X, la joia de la corona d’Apple. En què es diferencia l’iPhone X de l’iPhone 8? En quatre factors: el disseny —de cristall i anell d’alumini—, la pantalla —un impressionant panell AMOLED de 2.436 x 1.125 píxels, de 5,8 polzades—, i el sistema de càmera TrueDepth i el reconeixement Face ID. O sigui, el dispositiu més segur del món format per un projector de punts, una càmera d’infrarojos i un il·luminador IR que permeten identificar el nostre rostre —encara que li afegim barba, barret o ulleres— i desbloquejar el terminal o dur a terme operacions d’autenticació. La tecnologia d’avantguarda s’assembla, cada vegada més, a un truc de màgia.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.