Article 155

Carles Puigdemont delega en el Parlament la decisió: eleccions o independència

El President català assegura que, esgotades totes les opcions pel diàleg, li toca al Parlament decidir si anem a eleccions o si es proclama la independència.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

[ACTUALITZACIÓ] El President ha comparegut a les 5 de la tarda per dir que descarta la convocatòria d'eleccions. "El meu deure com a President és esgotar totes les vies per trobar una solució dialogada a un conflicte que és polític", ha dit Puigdemont. El gironí sosté que no hi ha cap garantia que justifiqui la convocatòria d'eleccions al Parlament. La possibilitat de tornar a la legalitat espanyola passava "per evitar l'impacte contra les institucions de l'article 155". Davant una hipotètica negativa del govern espanyol, pel mandatari, es "busca erradicar el sobiranisme i tot el catalanisme que ens ha dut fins aquí". Els estudiants concentrats a Palau han esclatat a crits d'independència.

[ACTUALITZACIÓ] Carles Puigdemont suspèn la compareixença programada a dos quarts de dues del migdia. L'Executiu espanyol no ha donat cap senyal d'acceptar la proposta d'eleccions a canvi de la retirada del 155 i, segons fonts de Palau, la no resposta ha precipitat la suspensió de la declaració institucional del President. Mentrestant, diputats del PDeCAT han anunciat que deixaran de formar part del partit si hi ha convocatòria d'eleccions. Alhora, fonts d'Esquerra Republicana han mostrat el seu descontent anunciant la sortida del Govern si finalment hi ha eleccions. Una sortida que seria simbòlica, ja que es dissoldria el Parlament i hi hauria un govern en funcions fins la celebració d'uns hipotètics comicis autonòmics.

Durant aquests dies de recta final prèvia declaració de la independència, les xarxes socials bullien sobre la possibilitat que es fessin passos enrere per evitar la suspensió de l'autonomia. Avui, les llàgrimes d'alguns diputats que sortien de les reunions d'última hora abans del ple de les 5 de la tarda semblaven confirmar els pitjors presagis dels independentistes. Set hores de reunions maratonianes no han pogut pal·liar les divisions internes entre els que advocaven per la ruptura i els que pidolaven a l'Executiu espanyol un senyal perquè admetés la dissolució del Parlament com un requisit per frenar l'aplicació de l'article 155.

Durant tot el matí s'han succeït els tancaments de files a Twitter entre la plana major del PDeCAT. La consellera de governació, Meritxell Borràs, ha piulat que "el compromís es demostra amb els fets. Ahir, avui i sempre al costat del president". El paper del lehendakari basc, Íñigo Urkullo, hauria estat clau per facilitar l'entesa entre la Generalitat i el govern de l'Estat per intercanviar eleccions per la marxa enrere en la suspensió de l'autonomia. El líder de Podemos, Pablo Iglesias, també ha posat cullerada a la qüestió afirmant a Twitter que, malgrat que és conscient que unes eleccions no solucionaran el problema a Catalunya, "dificultaran el 155 i donaran més temps per buscar el diàleg".

La CUP s'ha mostrat taxativa al respecte en boca del diputat Carles Riera: els anticapitalistes no contemplen cap altre escenari que no sigui la declaració d'independència. L'anunci del retorn a la legalitat espanyola a través de la Llei Orgànica del Règim Electoral General (LOREG) pot tenir conseqüències imprevisibles en plena vaga a les universitats en suport a la proclamació i amb les convocatòries de demà de les entitats sobiranistes.

La data prevista per a la convocatòria de les eleccions havia de ser el 20 de desembre.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.