Empresa i país

La 'Nit de l'Empresari' esdevé un clam pel diàleg

L'entrega dels premis de la patronal Cecot, defensora de microempreses, pimes, autònoms i emprenedors, ha estat determinada per la situació política actual.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Tot just abans de l'inici de l'acte organitzat per Cecot, Carles Puigdemont entrava al Teatre Nacional de Catalunya, recinte on s'ha celebrat la 23ª Nit de l'Empresari. La seua arribada ha estat acompanyada d'una ovació unànime. La nit era per homenatjar empreses centenàries, premis a la internacionalització i al dinamisme empresarial, a la iniciativa jove i, al remat, a les companyies que han destacat per sobre d'altres gràcies a una dedicació especial que les ha distingit. El context polític, però, ho marca tot. I si a hores d'ara qualsevol escenari es converteix en un punt de reivindicació política, la 'Nit de l'Empresari' no ha estat una excepció.

En l'acte presentat per Xavier Coral, multitud de polítics i empresaris han fet acte de presència per donar valor a la iniciativa privada. Les empreses no són alienes al moment que viu Catalunya. Fins i tot, des de la política s'ha emprat el trasllat de les seus socials de les que han preferit marxar a uns altres punts de l'estat. Durant tota la nit s'ha insistit que cada empresa és lliure de prendre les seues decisions. També s'ha destacat, però, que es parla molts de les que marxen però no de les que es queden, que en són l'absoluta majoria.

Antoni Abad, president de Cecot, s'ha referit això després de reconèixer durant la seua intervenció que li ha resultat difícil elaborar el seu discurs. Per explicar la situació política en què es troba Catalunya, ha decidit tirar de didàctica i recopilar crides fetes durant les vint edicions anteriors de la festa celebrada anit i recordar que cap d'aquestes exigències s'havia complert. "Patim episodis de respecte als drets bàsics, personals i col·lectius. Sempre hem denunciant el mal finançament i hem demanat infraestructures". Abad ha recordat l'Estatut de 2009, referint-se a aquell instrument com a un element de consens i garant d'unes altres balances fiscals i, després de fer un recull de les propostes dels anteriors presidents catalans, ha evidenciat que "Espanya no ha volgut avançar". "Si una societat demana el mateix des de fa vint anys amb dades i no rep propostes...", ha suggerit el màxim representant de la patronal protagonista aquesta nit.

És per això que Abad ha reivindicat el paper de Cecot a l'hora d'exigir diàleg i implicació amb sindicats i totes les entitats socials. En un gest a Carles Puigdemont, qui ha conclós l'acte, Abad ha dit que "el teixit empresarial es posa al costat de les institucions i de la ciutadania catalana". El president català ha estat, de fet, molt més contundent. La tensió del moment, amb el 155 a punt de ser aprovat al Senat i una més que probable declaració d'independència, Puigdemont estava més tens del que acostuma. Referint-se a la recapitulació present en el discurs d'Abad, el president de la Generalitat de Catalunya ha recordat que "els irresponsables que aleshores van recollir firmes (perquè s'anul·lara l'Estatut de 2006) són els mateixos que ara ens marquen el camí que no seguirem". Puigdemont ha justificat això per deixar clar que no seguirà la via que exigeix el Govern espanyol, la mateixa que va seguir Catalunya amb aquell Estatut de fa més d'una dècada i que, malgrat ser aprovat per àmplia majoria del Parlament català, del Congrés espanyol i per referèndum, va ser anul·lat pel Tribunal Constitucional després d'un recurs del Partit Popular, quan Mariano Rajoy era a l'oposició. Emprant un símil, Puigdemont també ha dit que "una empresa no pot retenir els clients a la força. Si deixen de comprar productes, els empresaris estudiaran el per què i no enviaran policies per colpejar la gent". Més enllà del món de l'empresa, el president català també s'ha quexat de l'actitud d'Europa, "que sí que tolera les decisions unilaterals de no acollir refugiats o de no invertir en el corredor mediterrani". Aquesta és l'Europa que no ens agrada.

Malgrat que la política ha estat la protagonista seria injust no esmentar les empreses guardonades. Els guardons d'empresa centenària els han rebut el Club Natació Sabadell, Pasqual Arnella SL i Mina Pública Aigües de Terrassa. Aquesta darrera ha fet 175 anys. També s'ha reconegut l'habilitat internacionalitzadora de Concom, el dinamisme comercial de Baraka i la iniciativa de Lúcid Desing Agency. El reconeixement a la innovació l'ha rebut IMC Troys. El premi Privent ha estat per a Farggi la Menorquina. El Caixabank, per a Eventos com alma. Per últim, el reconeixement a l'associació ha anat per a la Confederació Catalana de la Fusta i el reconeixement a la personalitat l'han rebut les germanes Immaculada i Joana Amat Amigó, d'Amat Immobiliaris. Totes dues han recordat la seua mare, recentment desapareguda; i els dos empresonats, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. Els dos activistes també han estat esmentants per Agustí Colom, regidor de Turisme i Empresa de l'Ajuntament de Barcelona, qui ha inaugurat l'acte.

La nit era per a les empreses. Però el moment polític ho condiciona tot.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.