El Suprem confirma la suspensió de Santi Vidal per redactar una constitució catalana

Per una majoria àmplia, la sala tercera desestima el recurs del senador d'ERC contra la sanció de tres anys d'inhabilitació com a jutge imposada pel Consell General del Poder Judicial el febrer del 2015.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Per una majoria àmplia, la sala tercera del Tribunal Suprem ha desestimat aquest dilluns el recurs que va interposar Santiago Vidal. El senador per Esquerra i jutge en excedència havia recorregut contra la decisió del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), que l'havia sancionat amb tres anys d'inhabilitació com a jutge per haver elaborat una proposta de constitució catalana. La condemna ha estat ratificada per 21 vots a favor i 11 en contra.

La sanció va ser imposada pel Consell General del Poder Judicial (CGPJ) el febrer del 2015, quan Vidal era magistrat de l'Audiència Provincial de Barcelona. Així ho va decidir el seu òrgan de govern, per un marge molt estret -12 vots contra 9- després de vuit hores de discussió. Van considerar que havia incorregut en una falta disciplinària molt greu i havia infringit el deure bàsic de fidelitat a la Constitució espanyola i l'ordenament jurídic.

En el recurs desestimat, el senador republicà argumentava que el Consell General del Poder Judicial havia actuat d'acord amb "criteris ideològics i polítics", i no jurídics, i que el jutge promotor de l'acció disciplinària, Antonio Fonseca-Herrero, havia actuat forma del termini establert per la llei per a impulsar una sanció com la que li van imposar.

Abans de la confirmació de la suspensió per part del Tribunal Suprem, Vidal ja havia advertit que, en cas d'una sentència contrària al seu recurs, demanaria la dimissió del president del TS, Carlos Lesmes, i elvaria el cas fins al Tribunal Constitucional i, si fos necessari, el Tribunal Europeu dels Drets Humans (TEDH).

La sentència es coneixerà durant els pròxims dies. Aquesta inclourà els vots particulars dels magistrats que han votat a favor del recurs de Santi Vidal.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.