Violència feixista

La Comissió 9 d'Octubre exigeix a Moragues un pla contra la violència feixista

L'entitat organitzadora de la manifestació en favor de la llengua ha condemnat les agressions neonazis contra els assistents i ha exigit a la Delegació del Govern espanyol a València «la identificació i detenció dels responsables». També ha reclamat «la depuració de les responsabilitats polítiques davant la inacció policial». La Xarxa Espanyola d'Immigració i Ajuda al Refugiat a denunciat el grup ultra del València CF davant la Fiscalia per delictes d'odi i els Yomus, com s'anomenen els radicals de l'equip blanc i negre, han negat els fets, tot i l'abundant material audiovisual.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Passaven les sis i mitja de la vesprada. I pel carrer Xàtiva de València s'amuntegaven les senyeres amb blau -algunes adornades amb l'escut del València CF- i les banderes espanyoles. La manca d'antiavalots deixava desprotegits els manifestants dels col·lectius de l'esquerra independentista com ara Arran o Endavant. També les pancartes de la resta de formacions, sindicats i organitzacions civils que s'integren en la comissió 9 d'Octubre, que organitza com tots els anys la manifestació de la vesprada durant la diada del País Valencià. Enguany protestaven en defensa de la llengua pròpia.

El còctel, per la intenció dels grupuscles nazis de rebentar ambdues manifestacions, va acabar amb agressions, intimidacions, ferits i la sensació d'impunitat de l'extrema dreta davant un desplegament policial en qüestió. Tot i que les marxes no s'hi van aturar, el recorregut fou canviat. I les escenes de virulència, salutacions feixistes i tensió al carrer van ressuscitar el monstre latent de la ultradreta.

Amb l'objectiu que aquests fets no tornen a succeir, l'entitat organitzadora de la manifestació a favor de la llengua pròpia ha mostrat la seua condemna de la violència neonazi. Però, especialment, ha posat deures a la Delegació del Govern espanyol a València després d'una actuació de «deixadesa de la seua responsabilitat, de no protegir a les persones de la violència ultra -tot i estar avisada- i de no garantir que la manifestació legal pogués transcorre amb normalitat».

«Quan vam arribar a la plaça de Sant Agustí per iniciar els preparatius del començament de la manifestació, ens vam trobar amb la plaça ocupada per un centenar d'ultres violents que protagonitzaven insults i agressions a persones que volien participar de la mobilització i a vianants que simplement passaven pel lloc, sense que la policia intervingués», ha criticat la comissió que integra PSPV-PSOE, Compromís, Podem, Esquerra Unida, Esquerra Republicana del País Valencià, els Verds, Acció Cultural del País Valencià, Escola Valenciana, la Plataforma pel Dret a Decidir del País Valencià, Plataforma per la Llengua, Associació Tirant Lo Blanc, Ca Revolta, El Micalet, Intersindical, Comissions Obreres, UGT i el Bloc d'Estudiants Agermanats. «El mateix grup ultra, posteriorment, va continuar assetjant i va ocupar la plaça del Parterre per intentar provocar una finalització violenta de la manifestació», ha agregat.

Imatge de la violència ultra als carrers de València durant el 9 d'Octubre| EL TEMPS

«Ahir, la Delegació del Govern espanyol a València no va complir amb la seua obligació», ha criticat. «Demanem la depuració de responsabilitats polítiques al Delegat del Govern, que ha de dimitir, per incompliment de responsabilitats, i a totes les instàncies implicades», han exigit.

Tanmateix, la comissió no s'ha quedat només en la denúncia de la violència ultradretana i en la petició de responsabilitats polítiques. També ha exigit a l'autoritat que dirigeix el popular, Juan Carlos Moragues, que «identifique i detinga els violents agressors, dels quals hi ha suficients imatges i vídeos, que podem posar a disposició de la Delegació del Govern, si és que aquesta no pot identificar-los». Al seu torn, han reclamat la «prohibició de simbologia de tipus nazi i feixista i la seua exhibició pública».

Els ultres del València CF, al punt de mira

Si habitualment havien sigut organitzacions extremistes com el Grup d'Acció Valencianista o formacions d'ultradreta com ara España 2000 les que havien protagonitzat els aldarulls durant la processó cívica, enguany van sumar-se els ultres radicals del València CF, denominats com a Ultras Yomus. La seua presència va afegir tensió i duresa durant la processó cívica i va convertir-se en l'element diferencial de l'extrema dreta per actuar de forma violenta durant la vesprada. No debades, la grada radical de l'equip blanc i negre s'ha convertit en el principal focus de la ultradreta valenciana.

Per evitar que aquestes agressions es repetisquen i que el futbol i el 9 d'Octubre deixen d'estar segrestats per grupuscles ultres, la comissió 9 d'Octubre ha demanat a Moragues l'elaboració «d'un pla d'actuació concret per l'erradicació dels grups violents dels camps de futbol i per garantir l'exercici dels drets democràtics del poble valencià». Toni Gisbert, secretari d'Acció Cultural del País Valencià i portaveu de la comissió 9 d'Octubre ja alertava d'aquesta qüestió en un reportatge d'aquest setmanari: «Que siguen grups reduïts, coneguts i identificats fa més greu la no actuació. I deixa ben clara la impunitat amb la qual actuen».

Amb el focus apuntant sobre la grada radical del València CF per la quantitat de material audiovisual que identifica la seua participació en la contra manifestació il·legal, la Xarxa Espanyola d'Immigració i Ajuda als Refugiats ha presentat una denúncia contra Ultras Yomus davant la Fiscalia. La mateixa organització radical ha negat la seua participació en les agressions.

La denúncia d'aquesta plataforma relata que aquest grup ultra va realitzar «càntics i consignes d'índole racista, neofeixista i xenòfob» mitja hora abans de l'inici de la manifestació en favor de la llengua pròpia. «Van aïllar part de les persones integrants de la concentració i van procedir a realitzar diferents atacs tant a participants com a periodistes i reporters de diversos mitjans de comunicació», recull l'escrit que ha dut l'organització radical als jutjats.

L'entitat, al seu torn, reclama que es demane al registre d'associacions esportives del País Valencià com al València CF la còpia dels estatuts, l'acte fundacional i la il·legalització del grupuscle. «Juntament amb Espanya 2000 i altres formacions d'extrema dreta, els Yomus són un exemple clar de l'ús de l'esport com a element pantalla per cometre fets delictius, que com a agrupació pseudodeportiva ataca i protagonitza assetjament al conjunt dels grups en risc d'exclusió social, així com a persones que no comparteixen la seua ideologia», critica l'organització en defensa dels més vulnerables. Aquest col·lectiu, al seu torn, ha demanat a l'alcalde de València, Joan Ribó, que s'adherisca a la denúncia davant el Ministeri Fiscal. 

Amb la investigació oberta per part de la policia, tot i que Delegació del Govern espanyol ha negat que els fets violents ocorregueren durant la marxa, els ultres del València CF es troben a l'ull de tota la polèmica. Aquesta actuació, i les peticions de condemna de les agressions presentades en diferents instàncies parlamentàries i expressades per diferents autoritats, partits i entitats, pot comportar que la tornada a les grades dels radicals que va aprovar l'equip de Mestalla aquest estiu quede en suspens. La pilota està en el camp de la directiva de l'equip blanc i negre.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.