CAMÍ DEL REFERÈNDUM

Els Mossos “no accepten” posar-se a les odres de la Guàrdia Civil

El govern espanyol, que no es refia de la policia catalana, volia intervenir la seguretat del país per poder evitar la celebració del referèndum.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Aquest dissabte el govern espanyol pretenia intervenir de facto la seguretat del Principat de la mateixa manera que dimecres va intervenir –per la porta del darrera i sense cap base legal- la Hisenda catalana. "Denunciem la voluntat d'intervenir els Mossos d'Esquadra tal com s'ha fet amb les finances de la Generalitat”, ha denunciat el conseller d’Interior, Joaquim Forn.

Diversos mitjans de Madrid ja apuntaven durant la setmana una intervenció del control dels Mossos, acusats d’actuacions “suaus” durant les mobilitzacions dels darrers dies. La reunió dels cossos policials s'ha fet l'endemà que el Ministeri de l'Interior anunciés que enviava més agents per controlar l'ordre públic i per impedir la celebració del referèndum.

Aquest matí en una reunió de seguretat, el Fiscal Superior de Catalunya, José Maria Romero de Tejada, ha comunicat al major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, que el Ministeri de l'Interior assumiria el comandament de la policia catalana per l'1-O. En la mateixa reunió, Trapejo ha defensat que la competència en l’ordre públic i el control dels cossos policials és de la Junta de Seguretat de Catalunya i no de la fiscalia. El major ha aportat un escrit d’al·legacions on es denunciava aquesta extralimitació. Trapero també ha respòs al fiscal que no acatarà ordres de cap coronel de la Guàrdia civil. 

Concretament, la fiscalia ha proposat el coronel de la Guàrdia Civil Diego Pérez de los Cobos. Militar de 53 anys i germà de Francisco Pérez de los Cobos, expresident del Tribunal Constitucional. Diego va ser un dels agents investigats per tortures en la detenció d’un membre d’ETA l’any 1992. Finalment, però, va ser absolt tot i que se li van atribuir males pràctiques i abusos per extreure informació del detingut.

A primera hora de la tarda, en una declaració institucional, el conseller d'Interior, Joaquim Forn, ha contestat que a la fiscalia que "no accepten" l'ordre de deixar en mans de l'Estat el comandament dels Mossos. "El cos dels Mossos d'Esquadra no renunciarà mai a exercir les competències que li són pròpies". El conseller ha anunciat accions legals ja que ho considera una “ingerència inacceptable” que se salta un article de l’Estatut i una llei orgànica.

La recuperació del càrrec de major, restablerta amb el nomenament del conseller Forn, dóna el comandament suprem de la seguretat del país Trapero i fa més complicada la intervenció estatal, que pretenia instaurar un alt càrrec del govern espanyol per dirigir els operatius policials.

El major Trapero haurà de confirmar el proper dilluns, en una nova reunió de coordinació entre els cossos policials convocada per la fiscalia, que no accepta l'ordre. La decisió del major dels Mossos, en el cas que negant-se a acceptar la coordinació del Ministeri de l'Interior, li podria comportar que fos cridat a declarar en qualitat d'investigat per un delicte de desobediència. Per aquest motiu, el major ja ha rebaixat la tensió, afirmant que els Mossos faran complir la llei, les ordres de la fiscalia i treballaran de forma coordinada amb els altres cossos de seguretat, tot i que també deixa clar que els Mossos no acceptaran cap tutela del ministeri espanyol.

 

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.