El País Valencià, a debat

700 milions per a acabar amb els barracons

En el marc del debat de política general, el president valencià anuncia un pla de xoc per a la construcció de més d'un centenar de col•legis i instituts.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

"La major iniciativa de construcció, reparació i millora de centres escolars des de la constitució de l’autogovern". Així ha definit el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, el pla per a l'eradicació dels més de 1.500 barracons que encara hi ha a les infraestructures escolars valencianes. Un anunci que ha pronunciat el cap del Consell en el Debat de Política General que se celebra aquest dimecres i dijous i que busca complir amb una de les mesures estrella del Govern del Botànic

El pla en qüestió comptarà amb la col·laboració dels ajuntaments que així ho desitgen. De fet, la seua ajuda serà important, perquè seran els encarregats de demanar l'execució dels centres i de posar al servei de la Generalitat el seu personal, amb l'objectiu d'agilitar-ne els terminis d'execució. És la manera de superar el coll d'ampolla que actualment impedeix la construcció de més centres. Dels 124 col•legis i instituts que la Conselleria considera que cal dur a terme, únicament hi ha en marxa una quinzena. 

La inversió prevista per la Generalitat ascendeix a 700 milions d'euros i podria significar una acceleració notable del ritme de construcció dels centres pendents. El decret que regularà el pla s’aprovarà en les pròximes setmanes i significarà que els ajuntaments facen una estimació de les infraestructures necessàries. La Generalitat i cada ajuntament pressupostaran conjuntament el cost de l'actuació, que anirà a càrrec de l'administració valenciana. Si la despesa final queda per sota de la quantitat acordada, el consistori podrà esmerçar aquests diners a la realització d'obres adjacents, mentre que els possibles sobrecostos sí que serien assumits pels ajuntaments.

El període estimat per a la construcció d'un centre escolar gira pels volts dels 18 mesos. Si gràcies a aquest pla els tràmits administratius s'escurcen de manera sensible, el Govern valencià podria arribar a les eleccions valencianes amb més d'un centenar de col•legis i instituts en marxa. Una de les principals xacres que arrossega el País Valencià hauria entrat en vies de solució.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.