Alemanya

Tot a favor de Merkel

El debat televisat anit a Alemanya entre els dos principals candidats a la cancelleria -Merkel i Schulz- ha evidenciat l'avantatge de la candidata democristiana.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

L'actual cancellera alemanya, Angela Merkel, guanyarà les eleccions per quarta vegada en dotze anys. Així almenys ho va interpretar la ciutadania després del debat protagonitzat per la líder de la CDU i el candidat socialdemòcrata, Martin Schulz, ex-president del Parlament Europeu.

Schulz representa la gran esperança del centre-esquerra alemany. Des que Gerhard Schröder governara fins l'any 2005, tot ha estat un camí polític senzill per a Angela Merkel. Almenys, pel que fa a la lluita contra els rivals tradicionals del seu partit, sobre els que s'ha imposat sense massa dificultats.

De fet, una de les estratègies de Schulz ha estat apostar per paraules seductores per als votants més conservadors. Un exemple és la qüestió turca. El socialdemòcrata va posicionar-se contra l'entrada del país otomà a la Unió Europea, una mesura que també convenç els votants conservadors i la seua candidata. Molts van ser els punts en què Schulz es va mostrar pròxim a la seua rival. La tàctica, però, lluny d'aproximar els sondejos, va allunyar encara més l'un de l'altre. Després del debat, Merkel compta amb les millors xifres premonitòries des del 2005, primer any en què va ser candidata: un 55% dels espectadors la van considerar més convincent que el seu rival, Schulz, preferit només pel 35% de l'audiència.

A hores d'ara, Schulz intenta retallar distàncies amb Merkel a través d'un discurs social, que qüestiona el bon moment macroeconòmic d'Alemanya amb l'argument de la inestabilitat laboral. El cert és, però, que el mal moment viscut per la socialdemocràcia a tot Europa és també traslladable a Alemanya. L'extrema dreta creix amb el discurs contrari a la immigració. Els conservadors tradicionals temen que Schulz afluixe les condicions sobre els països del sud del continent, amb deutes enormes controlats des d'Alemanya. Mentrestant, Merkel aposta per la política de l'immobilisme: no arriscar, per a bé i per a mal, quan les coses li funcionen. Les xifres d'atur són acceptables: al 5,8% el darrer més d'abril i en caiguda progressiva. Per acabar-ho d'adobar, l'escàndol que persegueix l'ex-canceller alemany, Schröeder, que entrarà com a conseller en una empresa petroliera russa, redueix encara més les possibilitats del seu partit.

És per això que les tàctiques de Schulz han de ser magistrals si vol protagonitzar una remuntada històrica d'ací al 24 de setembre, dia dels comicis. Merkel, més valorada per la seua política exterior que per la interior, també és criticada pel fet que no sol dissenyar polítiques internes de gran projecció. En casos com l'arribada de refugiats o el matrimoni homosexual, va iniciar oposant-se per, finalment, canviar d'actitud tenint en compte l'opinió pública. Aquesta és, de fet, la seua gran virtut i la gran debilitat: guiar-se pels sondejos, tractar d'acontentar les majories tot i que això contradiga les seues intencions inicials.

Alhora, Merkel també tindrà un gran avantatge sobre el seu rival. Els socialdemòcrates han governat en coalició amb els democristians durant la present legislatura. Això impedeix Schulz de llançar greus acusacions contra les polítiques actuals, donat que han rebut el suport parlamentari del seu partit.

El debat ha vingut a confirmar aquestes sensacions prèvies: una Merkel decidida, jugant la carta d'Europa i de la recuperació econòmica, contra un Schulz sabedor que les seues possibilitats són escasses i que intenta acontentar tothom, amb viratges parcials de conservadorisme i amb arguments econòmics poc convincents. A més, el debat no ha comptat amb la participació de la resta de partits que es presenten, un fet que ha suscitat grans crítiques i que aplana, encara més, el camí de la CDU per mantenir-se en la cancelleria. Fins ara, tot continua a favor de Merkel.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.