Illes

El PI-Proposta per les Illes no tindrà competidor electoral en el seu espai

Després de tres anys de crisi interna, d'una escissió i de la possibilitat que un altre partit li disputés l'espai regionalista, el PI-Proposta per les Illes ha retrobat la tranquil.litat interna i és quasi segur que no tindrà cap competidor electoral en seu espai. 

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

L’àmbit regionalista ha estat força mogut a les Illes aquests últims tres anys. Una intensa crisi afectà al PI-Proposta per les Illes, patí una escissió que es convertí en partit polític, Per Balears, i s’anuncià la creació d’una futura Coalició per Mallorca que es formaria a partir de la unió d’una vintena d’agrupacions municipals independents de dreta, sota el liderat de Joan Monjo, un ex militant d’Unió Mallorquina.

Malgrat tanta agitació durant tant de temps, hores d’ara el panorama s’està tranquil.litzant i podria acabar essent exactament igual a com ha estat des de 2012, quan la Lliga Regionalista i Convergència per les Illes es fusionaren i, així, crearen, el PI-Proposta per les Illes. És a dir, sense cap altre competidor.

El PI tot sol. En efecte, la citada Coalició per Mallorca no acaba de quallar. I alguns dels que veien amb bons ulls l’operació s’han allunyat i hores d’ara veuen «impossible» que pugui concretar-se, quan només falten sis mesos per a les eleccions autonòmiques. És possible, expliquen, que existeixi alguna candidatura local a algun poble o inclús a Palma que no existia abans, però no veuen «gens probable, per no dir que és impossible» que hi hagi temps per posar en marxa una candidatura al Parlament per Mallorca amb cara i ulls.

Segons el que ha pogut esbrinar aquest setmanari, el principal problema del promotors de la idea de forjar el nou partit ha estat la qüestió de qui ocupava el lideratge. El citat Monjo va ser qui va impulsar el projecte però era conscient que no era la persona adient per posar-se al capdavant de la futura candidatura. La idea era rastrejar potencials caps de llista i assolir que «una persona de pes», coneguda, amb prestigi social, que es posés al capdavant de la llista electoral de la Coalició al Parlament. Però finalment no ha aparegut cap candidat amb aquests característiques i el projecte s’ha anat esvaint.

En aquests moments no és impossible que algú es posi al capdavant i s’improvisi una candidatura, però no pareix probable. «Nosaltres estam segurs que no hi haurà aquesta candidatura», deien dimarts passat a aquest setmanari fons de la direcció del PI. «Ens presentarem tot sols a les eleccions» al Parlament, asseguraven, satisfets. «La Coalició esperava un gran fitxatge (per posar-se de cap de llista a la Cambra legislativa) que no ha aparegut i en conseqüència el projecte està aturat», insistien les mateixes fonts.

Al parer de la direcció del PI-Proposta per les Illes, l’esvaïment de la possibilitat que quallés la Coalició se suma al fet que els escindits del partit, que anunciaren que es presentarien a les eleccions amb el nom de Per Balears, finalment tampoc pareix possible que muntin una llista al Parlament. «Podria ser que fessin una candidatura local a Eivissa, alguna altra a Mallorca (n'han anunciat una a Inca) però poca cosa més i no veig possible que la facin al Parlament», deien dimarts passat les fonts del PI abans referides.

En resum, si no hi ha algun canvi que ara per ara no pareix probable, el PI es presentarà a les eleccions al Parlament tot sol en el seu àmbit, sense cap competidor. Cosa que li dona altes probabilitats d’aconseguir dos o tres diputats -ara en té tres – que li podrien suposar ser la clau de la formació del pròxim Govern balear, després de les eleccions autonòmiques del mes de maig de 2023.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.