Maduro, denunciat a La Haia per crims de lesa humanitat

L'activista Lilian Tintori, esposa del líder opositor empresonat Leopoldo López, ha presentat la querella davant del Tribunal Penal Internacional.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

El cas veneçolà ha arribat fins a La Haia. Ho ha fet de la mà de Lilian Tintori, dona del líder opositor empresonat Leopoldo López, que aquest dimarts va presentar una "denúncia formal" contra el president Nicolás Maduro davant del Tribunal Penal Internacional. L'acusa de crims de lesa humanitat comesos durant el seu mandat, entre els anys 2014 i 2016.

"Entreguem un informe a La Haia, en el qual expliquem totes les tortures contra presos polítics, la massacre de Tumeremo, la situació a la frontera, l'assetjament, fustigació i persecució a partits polítics que pensen diferent", ha declarat Tintori, que s'ha convertit en una de les cares visibles de la dissidència.

"Tot està documentat i informat perquè el Tribunal Penal Internacional investigui i es faci justícia a Veneçuela", ha declarat l'activista, que ha afegit: "No tinguin dubte que en el moment més foc hi ha una llum al final del túnel. Avui aquella llum l'hem entregat al TPI. Ja hi ha molts testimonis al món i a Veneçuela del que està passant".

L'advocat del líder opositor Leopoldo López, que ha acompanyat Tintori a La Haia, ha detallat que la denúncia a La Haia, que amplia una primera denúncia presentada l'any passat, persegueix fins punitius. Però també preventius, perquè cessi "la persecució constant en contra dels veneçolans".

Lilian Tintori es troba aquests dies a Holanda, on va rebre el premi Pau, Seguretat i Justícia 2016, en un acte que va comptar amb la presència de la presidenta del Tribunal Penal Internacional, Silvia Fernández de Gurmendi, i de l'Alt Comissionat de l'ONU per als drets humans, el príncep Zeid Ra'ad Al Hussein. Se li va reconèixer "la seva lluita per la llibertat i els drets humans a Veneçuela".

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.