Els dos germans kurds que van fugir de Síria en cadira de rodes

Alan Mohammad i Gyan pateixen distròfia muscular. Fugint del terror de la guerra i l'Estat Islàmic, han recorregut més de 2.500 quilòmetres en dos anys. Fa quatre mesos que estan atrapats a Síria.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Alan Mohammad i la seva germana Gyan estan prostrats en una cadira de rodes. Tots dos pateixen distròfia muscular. Això, però, no ha estat un impediment per a escapar del seu país natal, Síria, atrapat entre una guerra civil i el terror de l'Estat Islàmic. La meta: una vida millor a Europa. L'ONG Amnistia Internacional n'ha recollit la història.

I, de moment, han completat part de l'objectiu. Han trigat uns dos anys, durant els quals han recorregut més de 2.500 quilòmetres, fins arribar a Grècia. Allà s'hi han quedat atrapats, amb el pas barrat. El somni d'ell, que a Síria treballava de professor, és arribar a Alemanya per a trobar-se amb el seu pare i la seva altra germana. No obstant això, romanen al camp de refugiats de Ritsona, al nord d'Atenes, des del 12 de març.

Aquests dos germans kurds vivien a Hasaka. Des d'allà van tractar de travessar la frontera turca més d'una vegada. Però, cada cop que ho intentaven, la policia els disparava. Per això van decidir canviar la ruta i passar la frontera iraquiana. Van quedar-se un any i quatre mesos a l'Iraq, fins que van començar els atacs de l'Estat Islàmic. Llavors, amb dos cavalls, van creuar les muntanyes de Turquia. Allà van pujar a una embarcació rumb a Grècia.

Alan només recorda nens plorant en alta mar. "Havíem escoltat moltes vegades històries de gent que s'havia ofegat al mar", assenyala la mare, que ajuda els seus fills en la majoria d'activitats quotidianes. "Si per a qualsevol persona això és una cosa que espanta, per a nosaltres era encara més difícil", afegeix.

Tenien l'esperança de poder travessar la frontera, que Grècia només fos un país de trànsit. Però la frontera també està tancada per a ells. "Abans d'arribar havia vist a Internet que la frontera estava oberta per a les persones amb discapacitat, però en arribar no va ser així", afirma Alan Mohammad. No sap si podran arribar Alemanya. Ara per ara només els queda esperar.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.