L'ONU vol verificar la situació de Veneçuela (però el Govern no li deixa)

L'Alt Comissionat per als Drets Humans de les Nacions Unides critica que el Govern de Maduro els denega l'entrada al país per a supervisar les denúncies de violacions de drets humans.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Durant els últims dos anys el govern de Nicolás Maduro els ha denunciat l'entrada a Veneçuela. Així ho ha lamentat l'Alt Comissionats per als Drets Humans de les Nacions Unides, Zeid Ra'ad Al Hussein, que volia enviar-hi una missió de funcionaris de l'ONU per a verificar directament les denúncies de violacions de drets humans. Això, però, no farà que la seva oficina deixi de prestar atenció al que passa al país.

"El rebuig a l'accés dels meus funcionaris és particularment xocant tenint en compte la nostra profunda preocupació sobre les al·legacions de repressió de les veus de l'oposició, detencions arbitràries i ús excessiu de força contra manifestants pacífics", afirma Al Hussein, en declaracions recollides per EFE.

El màxim responsable de les Nacions Unides en matèria de drets humans també alerta sobre "l'erosió de la independència de les institucions i un fort deteriorament dels drets socials i econòmic", que, a pare seu, "cada cop amplia més la fam generalitzada i el deteriorament del sistema de salut".

Al Hussein fa referència a les traves del govern de Nicolás Maduro perquè Amerigo Incalcatierra, representant de l'Alt Comissionat a Sud-amèrica, faci la seva feina al país caribeny. Tant als funcionaris de l'ONU com als del sistema interamericà de drets humans se'ls ha denegat l'autorització. Només es permeten visites acadèmiques sense recol·lecció oficial d'informació.

Això, però, no impedirà que l'ONU miri amb atenció Veneçuela. "La meva oficina continuarà verificant molt de prop la situació al país, i continuarem informant de les nostres preocupacions sobre els drets humans dels veneçolans", afirma Al Hussein.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.