Cascos blancs: els voluntaris sirians que salven vides d'entre les runes

A canvi de res, un grup de 2.900 civils repartits per tot el país tracten de treure gent atrapada les runes que deixen els bombardejos. Ja han salvat més de 60.000 vides.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Mohammed Farah era sastre. Fins que va arribar la guerra a la ciutat d'Alep. Llavors va passar a formar part d'un grup armat, una milícia de l'oposició. Però va durar-hi tres mesos. "Vaig veure que la campanya del règim estava atacant la població civil, i vaig pensar que era millor implicar-me en tasques humanitàries que anar armat. És millor salvar una vida que treure-la", admet.

Després de més de cinc anys d'una cruenta guerra civil, més de 400.000 sirians han estat assassinats i milions més han fugit de casa seva. En aquelles zones que no estan controlades pel règim de Bashar Al Assad, els qui no han marxat depenen d'un grup de voluntaris que es dediquen a salvar tothom qui no ho necessiti, com el Mohammed Farah.

Són els cascos blancs, també coneguts com a Defensa Civil de Síria. Constituïts el 2013, compten amb uns 2.900 efectius civils repartits en els 120 centres que tenen per tot el país. Han salvat més de 60.000 vides durant aquests anys. Netflix s'ha desplaçat fins a la ciutat d'Alep i el sud de Turquia. N'ha sortit el documental 'The White Helmets', que s'acaba d'estrenar i recull les històries personals d'alguns dels seus integrants anònims. Tenen un lema: "Salvar una vida és salvar tota la humanitat".

Cada dia acudeixen a desenes de bombardejos. "Nosaltres, els cascos blancs, som els primers a arribar quan hi ha bombardejos", explica Abu Omar, que abans de la guerra era ferrer. I afegeix: "Cal tenir una mica de valentia per fer el que fem. Qualsevol ésser humà, sigui del bàndol del bàndol que sigui, si necessita la nostra ajuda, el nostre deure és salvar-lo".

No és una feina fàcil. "Fa tres anys que estic amb els cascos blancs. He vist molta gent que ha mort en els bombardejos, però moltes també han estat rescatades amb vida", diu Khalid Farah, un antic constructor, que confessa: "Però el més dur és veure els cadàvers. Això m'afecta molt. Però és el meu deure i la meva feina. He de fer-ho pel poble, per la població civil".

L'entrada de Rússia en el conflicte, en defensa del règim de Bashar Al Assad, ha complicat encara més la situació de la població civil atrapada en el tauler de la guerra civil siriana. Així ho veuen els cascos blancs, que denuncien que, en comptes de lluitar contra l'Estat Islàmic com diu que fa Moscou, estan atacant una població civil indefensa. El vessament de sang innocent no s'atura.

"Vam anar a la zona, era un petit poble de deu cases i tots els edificis van quedar devastats", Khalid Farah recorda un dia en què van caure dues bombes en un petit poble proper a Alep. "Aquell dia vam haver de treballar molt dur, durant unes 16 hores", prossegueix. "Creia que estava buscant sota les urnes un nadó que estava mort. Però, alabat sigui el Senyor, quan vaig escoltar plor del nadó, va ser una sensació indescriptible", s'emociona Abu Omar. Es diu Mahmoud, però l'anomenen el "nadó miracle".

A pel Nobel de la Pau

The Syria Campaign, una organització no governamental que promou els drets humans a Síria, ja ha llançat una campanya perquè els cascos blancs siguin reconeguts amb el Premi Nobel de la Pau 2016. La petició, posada en marxa el passat mes d'agost, ja compta amb les signatures de figures com els actors George Clooney, Ben Affleck i Daniel Craig o els cantants Justin Timberlake i Alicia Keys.

"Quatre anys després de l'aixecament pacífic a Síria, els polítics i els mitjans de comunicació han oblidat en gran mesura el que l'ONU anomena 'la pitjor tragèdia humanitària del nostre temps'. Però nosaltres no ho fem", asseguren des de The Syria Campain. "No som la Defensa Civil de Síria, però creiem que el que fan és increïble i haurien de rebre el suport de gent de tot el món".

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.