CATILINÀRIES SOCIALISTES

Puig li marca el terreny a Sánchez

El secretari general del PSPV supera el 'sanchista' Rafa García i revalida el càrrec amb el 56,7% dels vots. Després de la victòria, assegura que farà una executiva a la manera de Pedro Sánchez, “sense quotes”.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Ximo Puig serà proclamat novament secretari general del PSPV-PSOE en el congrés que els socialistes valencians celebraran del 28 al 30 de juliol a Elx (Baix Vinalopó). En les primàries celebrades aquest diumenge, en què han participat 13.154 militants (el 71,8% del cens), Puig s'ha imposat al sanchista Rafa García amb més de 14 punts d'avantatge: 56,7% a 42,3%. Prop de 2.000 vots de diferència (7.447 a 5.557) que el consoliden com a líder de la federació valenciana en un moment especialment complicat.

En efecte, ara fa menys de dos mesos, Pedro Sánchez s'havia imposat còmodament entre els militants valencians, multiplicant per més de dos (9.736 a 4.426) els vots de Susana Díaz, que gaudia del suport de la direcció del PSPV. En aquell moment, l'andalusa fins i tot va quedar lluny de la xifra d'avals que hi havia obtingut, mentre que Puig s'ha quedat a tocar dels 7.584 que li van ser validats. García, de la seua banda, n'havia aconseguits 4.411, una xifra clarament inferior a la del seu resultat final.

La victòria de Puig li permetrà reforçar la seua posició davant Pedro Sánchez, que va afanyar-se a felicitar-lo per telèfon. Una conversa “absolutament agradable”, segons que ha explicat el secretari general del PSPV, que ha expressat la seua confiança a de redreçar la relació. Això sí, Puig ha advertit que confeccionarà una executiva “sense quotes”, és a dir, que no serà un calc del nivell de suports que cadascun dels candidats ha obtingut en primàries.

De fet, la cua d'aspirants a entrar-hi és llarga. La pràctica totalitat de càrrecs públics significatius del partit ––a la Generalitat, la Diputació de València i els ajuntaments de ciutats grans i mitjanes–– s'han posicionat del costat de Puig, tot transmetent que estava en joc l'estabilitat del Consell. Una persona propera al seu cercle de confiança adverteix a EL TEMPS que la integració plena no serà possible, i remet a la dita popular: “Fer com fan no és pecat”. Dit d'una altra manera: així com els perdedors a escala federal van declinar de situar cap afí a l'executiva, Puig ara tampoc no hauria de mostrar-se excessivament generós amb els derrotats.

El president de la Generalitat, “absolutament reconfortat” pels resultats, ha precisat que buscarà “la major integració possible” i ha reconegut que “algunes de les idees plantejades per l'altra candidatura resulten interessants”. Ha felicitat els militants per “la maduresa extraordinària que han demostrat” i ha insistit que refermarà el PSPV com a partit “d'esquerres, feminista, federalista i valencianista”. Amb tot, ha admès que el socialisme valencià necessita “un procés de renovació” i que ha de fugir de “la zona de confort” perquè “hi ha moltes coses a millorar”.

En aquest sentit, Puig ha avançat que el nou PSPV serà “un projecte coral”, conjugat en la “primera persona del plural”. “Aquest partit ha deixat de ser el de les famílies, ara pensa en les famílies valencianes, és un partit que suma”. A la sala on ha comparegut davant la militància, s'han escoltat crits de “País Valencià! País Valencià!”, en un intent de treure pit davant el torcebraç federal. “El 16 [de juliol] hem començat a guanyar el 19”, ha afirmat el secretari general en referència als comicis valencians que se celebraran en 2019. La notícia ha estat ben rebuda a Compromís. Tant Mónica Oltra com Vicent Marzà han felicitat ràpidament Puig, alleujats pel seu triomf, que barra el pas a la distorsió que hauria significat una bicefàlia al socialisme valencià.

 

Ximo Puig saluda els militants congregats a la porta de la seu del carrer de Blanqueries. Al seu costat, l'alcalde de Milata, Carlos Fernández Bielsa; el president de la Diputació de València, Jorge Rodríguez, que ha exercit com a cap de campanya; i la consellera de Sanitat, Carmen Montón. / EFE

 

De la seua banda, el candidat sanchista, Rafa García, ha lamentat la “baixa participació”, provocada, segons ha dit, per un “calendari poc propici”. En qualsevol cas, l'alcalde de Burjassot ha destacat “el moviment d'il·lusió que s'ha generat a les agrupacions, l'intens debat que hi ha hagut”. “Me'n sent orgullós”, ha reblat, i el ben cert és que el procés ha reviscolat un partit que es trobava adormit, malgrat que ostenta un poder institucional com no es recordava. García ha demanat a Puig que “compte amb els millors” i que del congrés nacional isquen “unes resolucions valentes, d'esquerres”. Com és lògic, també ha negat que es tracte d'una derrota de Sánchez. “Cal tenir en compte el suport que hem tingut i adaptar alguna de les nostres idees”, ha conclòs.

Per províncies, la victòria de Ximo Puig ha estat més àmplia a Castelló, on ha aconseguit el 68,1% dels vots, mentre que Rafa García es quedava en el 30,8%, per bé que guanyava a l'agrupació de Castelló de la Plana. A Alacant, la victòria de Puig ha estat pràcticament idèntica a la del conjunt del país (57,1% a 41,8%) però a ciutats tan importants com Elx (Baix Vinalopó) la diferència ha estat exígua: 212 vots per Puig i 211 per García. Finalment, a la demarcació de València, el marge ha estrat més estret (54,1% a 45,1%), encara que ací crida l'atenció la derrota del sanchista García al cap i casal, el feu de secretari d'organització federal i ––encara–– secretari provincial, José Luis Ábalos, que ha exercit el vot a les 19,25 hores, mitja hora abans que tancaren les urnes, procedent de Zamora, on havia clausurat el congrés del PSOE castellano-lleonès.

 

José Luis Ábalos vota a l'agrupació de València Nord. / V. M.

 

Torrent, a la comarca de l'Horta, representa bé el canvi de paradigma que ha operat a les primàries del PSPV en relació a les del PSOE de dos mesos enrere. Llavors Pedro Sánchez va obtenir-hi 269 vots i Susana Díaz únicament 11; i, en aquest cas, Puig n'ha rebuts 168, i García, 81. La tasca de desmuntatge de les plataformes de suport a Sánchez, capitanejada per José Manuel Orengo, s'ha evidenciat exitosa. Sense això i la pelegrinació de Puig per desenes i desenes d'agrupacions, possiblement ara ja no seria secretari general de la federació valenciana.

 

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.