El Partit Nacionalista Basc, amb el vent a favor

El PNB del lehendakari Iñigo Urkullu millora en dos escons els resultats de les eleccions de fa quatre anys. Per a un govern alternatiu s'haurien de posar d'acord Bildu, Podem i el Partit Socialista.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Com en tots els comicis des de la recuperació de la democràcia, el Partit Nacionalista Basc (PNB) ha tornat a guanyar les eleccions a Euskadi. Amb uns resultats fins i tot superiors als d'ara fa quatre anys, i amb la possibilitat de buscar un soci amb qui pactar per a assegurar la governabilitat al País Basc, el candidat a la reelecció Iñigo Urkullu ho té tot de cara per a repetir com a lehendakari. Els seus 29 escons així ho avalen.

Concretament, amb tots els vots escrutats, el Partit Nacionalista Basc puja dos escons respecte dels 27 que va obtenir a les eleccions del 2011. Euskal Herria Bildu repeteix la posició de segona força, tot i que ha perdut quatre diputats pel camí i es queda amb 17 parlamentaris. Per darrere se situen la confluència basca de Podem (Elkakerrin Podem) amb 11 escons, el Partit Socialista d'Euskadi amb 9 (perdent gairebé la meitat del seu grup parlamentari) i el Partit Popular també amb 9 diputats, perdent-ne un.

Qui ha quedat fora del Parlament Basc és Ciutadans. Els sondejos ja no li eren favorables. La campanya, en la qual ha estat l'únic gran partit que ha qüestionat el concert econòmic basc, tampoc li ha ajudat. Finalment ha obtingut només 21.000 vots (2,02%), a més de 80.000 vots del PP, la formació que tanca la representació parlamentària.

L'escenari més probable que dibuixen els resultats és un acord, ja sigui de Govern o de governabilitat, entre el Partit Nacionalista Basc i el Partit Socialista d'Euskadi. En cas de confirmar-se aquesta hipòtesi, caldria veure si hi hauria una contrapartida en la política espanyola, en una alternativa a Rajoy encapçalada per Pedro Sánchez.

El reglament, favorable a Urkullu

Per a ser novament investit com a lehendakari, en podria tenir prou amb els 27 vots del grup parlamentari del Partit Nacionalista Basc. El reglament del Parlament Basc no permet votar en contra d'una investidura. Tan sols és possible votar a favor d'un candidat -se'n poden presentar diversos- o abstenir-se. En la primera votació d'investidura sí que és necessària una majoria absoluta de la cambra, però en la segona votació s'imposa simplement el candidat que més vots ha rebut. Això impossibilita un bloqueig com el que va viure Catalunya durant alguns mesos o com el que viu ara mateix l'Estat espanyol.

D'aquesta manera, l'única possibilitat de fer fora el PNB i evita que Urkullu repeteixi com a president és que l'oposició estigui ben coordinada. Amb els resultats que han donat les urnes, això voldria dir que Euskal Herria Bildu, Elkakerrin Podem i el Partit Socialista s'haurien de posar d'acord necessàriament per a poder superar els 29 escons del PNB. Això, però, no asseguraria la governabilitat). En política, tot és possible. Però el Partit Nacionalista Basc d'Iñigo Urkullu ho té tot de cara.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.