Els crítics

Les bales de ‘Peaky Blinders’

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Quantes bales pot esquivar Tommy Shelby? Hi ha un límit de vegades que el protagonista d’una sèrie pot estar a punt de morir i al final no mori sense que afecti la credibilitat de la història, sense tenir la sensació que el personatge està protegit per una armadura generada pel guió per allargar-li la vida. Si Peaky Blinders ha creuat aquesta línia o no ho han de decidir els espectadors. Per qui escriu aquestes línies, Tommy Shelby ja hauria d’estar enterrat (a partir d’aquí, espòilers sobre la sèrie). Hi ha una bala, amb la qual es va tancar la cinquena temporada, que hauria d’haver estat la definitiva des de la perspectiva de la credibilitat de la història. També des de la perspectiva de l’evolució del personatge hauria estat un final excel·lent per a la sèrie. Un final abrupte, impactant i coherent. Un final que difícilment podrà ser millorat en el futur. Però aquí estem. La bala en qüestió no era dins la pistola i Tommy Shelby encara és dempeus a l’inici de la sisena temporada de la sèrie, que des del principi sabem que serà l’última però no de la història, ja que acabarà amb una pel·lícula. I aquí és on ve el problema de la nova bala que s’introdueix a la pistola per matar aquest personatge: sabem que els plans del venjatiu Michael no tindran èxit, perquè el protagonista de Peaky Blinders ha de sobreviure fins a arribar al film.

Qui no sobreviu, malauradament a causa de la mort a la vida real de l’actriu Helen McCrory, és el personatge de la Polly, una figura clau de l’univers de Peaky Blinders, un dels pocs personatges que rivalitza en presència amb el protagonista. La seva absència marca tant el desig de venjança de Michael —per tant, el principal conflicte extern de la temporada— com el conflicte intern, amb el propòsit de Tommy Shelby de canviar. Val la pena tenir en compte que no ha hagut de ser fàcil per als guionistes afrontar una pèrdua tan gran i és meritori haver-ho tractat amb tant de tacte i haver-ho convertit en un motor de la trama en comptes d’apartar el personatge. La Polly és una figura que continua present en la sèrie i en la deriva de les vides dels personatges, especialment del protagonista. La temporada dedica molt més temps als dimonis personals de Tommy Shelby i els traumes que arrossega que a cap altra qüestió. És una temporada molt introspectiva i on no hi ha tanta acció com en temporades anteriors. És una llàstima que una cosa hagi hagut d’anar en detriment de l’altra. Malgrat tot, la sèrie ens regala seqüències memorables, com el tiroteig que acaba amb el gas mostassa.


                                                                                   Peaky Blinders

                                                                                   Creador: Steven Knight

                                                 Repartiment: Cillian Murphy, Finn Cole, Paul Anderson
                                                                                  Temporades: 6
                                                                                  Plataforma: Netflix


D’entre tots els punts forts de Peaky Blinders, en el que la sèrie ha excel·lit més a l’última temporada és en l’aspecte visual. Continua convocant imatges molt poderoses i poètiques, servides amb una selecció musical espectacular i estètica de videoclip. És difícil dir que no a una temporada més d’una sèrie que és hipnòtica, i que a més ha sabut treure molt de suc al context històric, amb la figura d’Oswald Mosley continuant posant el personatge en una situació difícil. Les mancances les trobem al guió, amb decisions qüestionables com l’entrada convenient a última hora d’un fill de Tommy o la trama del tuberculoma, que es resol d’una manera força inversemblant. Acaba sent un altre dels perills que sembla que acabaran amb el protagonista i al final resulta que no. Quantes bales pot esquivar Tommy Shelby? Esperem que no gaires més, perquè una sèrie com Peaky Blinders mereix un final veritablement apoteòsic i no forçadament artificial.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.