La CUP admetrà a tràmit els pressupostos

Després de discutir un document sobre les mesures negociades amb el Govern de Junts pel Sí, les bases cupaires acorden no presentar una esmena a la totalitat. Això no és un compromís a acabar aprovant els nous comptes públics.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Reunits aquest dissabte a Artés (Bages) durant més de tres hores, el Consell Polític i el Grup d'Acció Parlamentària de la CUP han donat llum verda a l'admissió a tràmit dels nous pressupostos. Aquesta decisió arriba després que la militància hagi discutit arreu del territori el document 'A la cruïlla de les tres erres', un text que detalla les mesures fiscals i socials negociades amb el Govern.

Les tretze assemblees territorials i les onze organitzacions socials que conformen la candidatura de l'esquerra alternativa han acordat no presentar una esmena a la totalitat, com sí que va passar en l'anterior ocasió. El tràmit parlamentari permetrà que almenys puguin ser discutits en el Parlament de Catalunya, a diferència de la proposta anterior, que no va poder ser debatuda. Ho han aprovat amb 44 vots a favor, vuit en contra i set abstencions.

D'aquesta manera, dels deu diputats de la CUP, dos votaran a favor i la resta s'abstindran perquè els pressupostos -que els anticapitalistes han negociat durant setmanes amb el Govern- siguin admesos a tràmit. Això no vol dir, però, que el partit de l'esquerra anticapitalista s'acabi comprometent a aprovar els nous comptes públics de la Generalitat. L'element clau, que permetrà desencallar la situació, és el referèndum.

En aquest sentit, la diputada cupaire Eulàlia Reguant, que ha format part de l'equip negociador amb el Govern, ha recordat que la decisió "no significa que la CUP aprovi definitivament" els comptes del 2017. "No són ni seran els pressupostos de la CUP", ha deixat clar Reguant.

La gran discrepància de l'IRPF

Un dels grans cavalls de batalla durant la negociació dels pressupostos han estat els impostos. Segons el document intern de la CUP, els anticapitalistes demanaven incrementar l'IRPF, recuperar l'impost de successions i eliminar el mínim exempt de l'impost de patrimoni. No obstant això, segons la CUP, el Govern no ofereix modificacions, perquè les discrepàncies entre el Partit Demòcrata i Esquerra Republicana han impedit una posició consensuada.

La CUP, però, sí que ha aconseguit tota una sèrie de reformes fiscals, que permetran recaptar fins a 181,3 milions d'euros més. Les noves taxes més destacades són un impost sobre els habitatges buits, un impost sobre els grans establiments comercials, una taxa turística, un impost sobre el risc ambiental de la producció, manipulació, transport, custòdia i emissió d'elements radiotòxics i un impost sobre les begudes ensucrades envasades. Per altra banda, no inclosa en aquests 181 milions, es tramitarà una proposició de llei per a gravar els actius no productius.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.