Contingut Patrocinat

La revolució verda viatja amb cotxe elèctric

El trànsit dels vehicles de motor és la principal causa de la contaminació de l’aire de Barcelona. Per fer revertir aquesta situació serà vital la implantació dels cotxes 100% elèctrics. En aquest sentit, Aigües de Barcelona acabarà aquest curs amb tots els seus vehicles propulsats amb energia verda.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

El transport a les grans ciutats sempre ha estat una font de problemes, des de la contaminació de l’aire fins al soroll de les vies. Fa un segle la situació era insostenible a causa dels cavalls, que arrossegaven els carruatges i omplien d’excrements els carrers de l’època. Aquella situació es va superar gràcies a l’enginy humà i al progrés tecnològic: va arribar el cotxe de combustió, que netejà els carrers insalubres i canvià els hàbits de transport en la societat.

Ara ens tornem a trobar en una cruïlla en l’àmbit de la mobilitat. Actualment, es calcula que al món hi ha uns 700 milions de cotxes. El proper 2020 n’hi haurà 1.200 milions, pràcticament el doble. Una situació insostenible, com la d’abans, a causa d’uns recursos fòssils limitats i unes creixents emissions de CO2 i dels gasos d’efecte hivernacle a l’atmosfera. Tots ells són perjudicials per a la salut i causants de múltiples malalties relacionades amb la respiració i el cor. Per superar aquesta situació, ja hi ha la recepta: el cotxe elèctric.

L’exemple d’Aigües de Barcelona

Impulsar energies alternatives en els vehicles i tecnologia verda és indispensable per millorar la qualitat de l’aire de l’àrea metropolitana. Un bon exemple d’innovació i compromís amb el medi ambient és el de la companyia Aigües de Barcelona, que aposta pel transport verd des de l’any 2011. L’entitat adquireix cotxes elèctrics per a la seva flota, una iniciativa que permetrà reduir les emissions de CO2 en més de 105 tones anuals.

Aquest mes de maig, en el saló internacional Automobile Barcelona, Aigües de Barcelona ha presentat la flota de vehicles 100% elèctrics més gran de l’àrea metropolitana, uns cotxes que funcionen amb energia verda no contaminant. A finals de l’any passat l’empresa ja disposava de 87 vehicles elèctrics purs i prop d’un centenar de punts de càrrega en les seves instal·lacions. I la previsió per a finals d’aquest any és comptar amb el 100% de la flota de vehicles de la companyia alimentats només amb energia verda. Aigües de Barcelona, doncs, no trasllada les emissions a un altre punt geogràfic i entronca amb la seva filosofia que creu “en els cicles de l’economia circular”. Un exemple d’aposta pel desenvolupament sostenible, que va en consonància amb el desplegament del pla estratègic del 2020.

La transformació de la flota ha comportat un canvi en la filosofia de proveïment de combustible dels vehicles i ha implicat una transformació de les infraestructures dels edificis de la companyia d’aigües. Se’ls ha equipat amb més de 90 sistemes de càrrega adaptats a les necessitats dels vehicles que formen part de la flota elèctrica, amb un consum anual aproximat de 209.760 KWh generat per fonts d’energia renovables no contaminants.

Per tant, la transformació ha permès minimitzar l’impacte ambiental, de manera que s’han reduït les emissions perjudicials i la contaminació acústica. Un canvi de model de mobilitat a l’empresa que ha permès una reducció anual del consum de combustible dièsel en aproximadament 37.845 litres.

Els cotxes elèctrics s’adapten als desplaçaments que realitza la companyia, que ofereix servei a vora tres milions de persones arreu de la demarcació de Barcelona. Aigües de Barcelona té com un dels seus eixos estratègics la recerca i la implementació d’un model sostenible, amb el cotxe elèctric com a símbol.

Què és el cotxe elèctric pur?

És un vehicle propulsat exclusivament per un motor elèctric alimentat per una bateria que es carrega a la xarxa corrent. Es tracta d’una evolució del cotxe híbrid, un model més habitual a les carreteres. La implantació i les prestacions dels vehicles elèctrics en la nostra societat serà exponencial. Si fa quatre anys la seva autonomia rondava entre els 100 i 200 quilòmetres al dia, ara els nous models ja doblen aquesta capacitat. Fins i tot, algun dels darrers models supera els 600 quilòmetres.

Els avantatges del cotxe elèctric són múltiples, tant econòmics com mediambientals. Un cotxe elèctric pur és més barat a llarg termini, ja que s’alimenta d’electricitat. El manteniment és més senzill i té menys reparacions. També compta amb incentius fiscals i reducció de l’impost de circulació, així com rebaixa en els peatges de fins a un 70% i la gratuïtat dels aparcaments municipals.

El cotxe elèctric ja és un vehicle dels nostres temps, tot i que representi una quota de mercat de només el 2,6% del total. L’any 2016, Catalunya fou el territori de l’Estat amb el major percentatge de cotxes elèctrics per conductor. Doblava la mitjana estatal. Tot i que encara no se n’hagi generalitzat la compra, la tendència és optimista i la majoria de països occidentals promocionen ja aquest transport. Ciutats com Xangai, Los Angeles, Berlín, Londres i Barcelona lideren la mobilitat elèctrica, perquè compten amb una potent xarxa de recàrrega a la via pública, que està cridada a substituir les actuals gasolineres.

Si fa cent anys el cotxe de combustible netejava el terra dels carrers, ara el cotxe elèctric netejarà el cel de les nostres ciutats, reduirà la pol·lució i, en un futur proper, millorarà la qualitat de vida de la població. 

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.