Les portes obertes al País Valencià per a Maria del Mar Bonet

El seu somni era ser ceramista, ho tenia clar des de ben menuda. Per mal que sone, sort que va ser un desig frustrat. Perquè tal vegada, si no hagués estat així, avui no escoltaríem la dolça i evocadora veu de Maria del Mar Bonet, que omplirà, el dijous 27 d'abril, el Teatre Principal de València.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Cinquanta anys han passat des que una sèrie d'esdeveniments casuals, tal com la mateixa Bonet relata, va veure el naixement de la veu femenina més internacional dels Països Catalans. La culpa la va tenir el seu germà Joan Ramón qui, membre recentment incorporat al moviment de cantautors catalans Setze Jutges, la convidava a fer petites intervencions. A l'estiu de 1965, Maria del Mar Bonet participà en el I Festival de la Nova Cançó que se celebrà a l'hotel Jaume I de Palma. Al desembre d'aquell mateix any, tornà a actuar a l'hotel. Aquesta vegada, però, sola.

A Barcelona, l'any 1966, s'establí per poder fer realitat el que creia el seu somni, però prompte se n'adonà que la seva vocació no era altra que la música. "Crec que va ser un lent contagi. L'alegria dels Setze Jutges, les seves cançons, la seva proposta de compromís amb la llengua i el país, feien que aquella afecció per la música anés creixent en mi. Ells es cuidaven de fer-me creure que jo podria ser cantant", narra la cantautora en un fragment autobiogràfic. Així, un any després, el 19 de desembre del 1966, en un concert celebrat al bar l'Ovella Negra de Barcelona, s'hi convertí en una jutgessa més. La número catorze d'entre els ja membres Joan Manuel Serrat, Remei Margarit o Delfí Abella.

El passat 2016, cinc dècades i més d'una trentena de discos després, encetava la celebració dels seus '50 anys d'escenaris'. I aquest dijous començarà la seva nova gira al País Valencià. En l'acte que se celebrarà al Teatre Principal de València, Bonet presentarà la seva biografia Maria del Mar Bonet, Intensament, escrita pel periodista Jordi Bianciotto i editada per Ara Llibres, i el seu nou disc Ultramar.

Aquest darrer disc va ser gravat la primavera passada a Cuba, cinc anys després de rebre el Premi Internacional de la Fira Cubadisco -el certamen més gran d'enregistraments musicals de l'illa-, que reconeixia el seu àlbum Bellver. Quan Bonet va anar a recollir el guardó va conèixer a diversos músics cubans i es va despertar el seu interès per la música cubana. Ultramar conté latin-jazz, música tradicional i d'arrels cubanes i un tema del compositor i pianista José María Vitier, al qual la cantant i compositora ha posat lletra amb ajuda d'Albert García.

La primera trobada Maria del Mar Bonet amb el públic valencià serà el divendres 28 d'abril al Teatre TAMA d'Aldaia on, a més dels seus músics Borja Penalba, Dani Espasa, Jordi Gaspar i Antonio Sánchez, l'acompanyarà l'Orfeó d'Aldaia. L'endemà, el 29 d'abril, Bonet actuarà al Gran Teatre d'Alzira i, el 31 d'agost, ho farà a Sueca. Abans d'acabar l'any, l'artista tornarà a terres valencianes per a realitzar altres concerts, dos dels quals tindran lloc a Castelló i Alacant. I el 8 d'octubre, després de passar per l'Havana i Palma de Mallorca, les portes del Teatre Principal de València s'obriran per acollir l'estrena absoluta al País Valencià d'Ultramar, el seu últim treball.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.