Entrevista

Cèsar Lagonigro: “La BRIMO i l’ARRO tenen un greu problema de qualitat democràtica”

Des que el raper Pablo Hasél va ser empresonat, l’onada de manifestacions per reclamar la seva llibertat s’ha estès en moltes localitats, entre aquestes Vic (Osona), on els Mossos d’Esquadra van detenir la nit del 16 de febrer quatre manifestants –entre ells un menor d’edat– per desordres públics, danys i lesions. En aquesta ciutat, la manifestació, iniciada de forma pacífica, va acabar a la Comissaria dels Mossos, on una seixantena de persones va atacar l’edifici policial i els agents van veure’s completament desbordats. Dues setmanes després d’aquests fets, parlem amb Cèsar Lagonigro, advocat i president de l’Associació d’Advocats d’Osona en Defensa dels Drets Humans, per conèixer les investigacions que s’han iniciat.  

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

 -Un dels fets que més van cridar l’atenció en les protestes de Vic per reclamar la llibertat de Pablo Hasél van ser les destrosses en la comissaria dels Mossos d’Esquadra, en la nit del dimarts 16 de febrer. Segons el cos policial, es tracta d’un atac sense precedents que sobrepassa els límits de protesta. 

-Certament, va ser una cosa que no s’havia vist mai. La protesta va derivar en un resultat que era la primera vegada que es veia, i suposo que això és el que ha sobtat més. Posar límits al dret de protesta jo entenc que és agosarat. No hi ha una única manera de protestar ni se sap quina és la millor manera de protestar. El que va passar l’altre dia és que es van ajuntar una sèrie de factors amb diferents tipus de gent, de diferents àmbits i possiblement distintes problemàtiques. Hem de ser conscients que hi ha una situació que afecta sobretot al jovent, que està patint una repressió brutal, que hi ha una violència estructural que els afecta de ple i penso que aquell dia es van ajuntar tota una mena de factors que van fer que la gent canalitzés la resposta a la comissaria. Pel que es va veure a les imatges, va ser un grup reduït el que va participar directament en la generació de danys. 

-La manifestació es va iniciar de forma pacífica, però el desenllaç va ser completament diferent. Què va passar exactament aquella vesprada?

-La manifestació es va iniciar a la Plaça Major, com tantes altres, i la gent va començar a moure’s. En un primer moment, es va dirigir a Rambla Hospital avall cap a l’edifici dels Jutjats de Vic, com a símbol de la repressió per part de l’Estat espanyol, i a la comissaria de la Policia Nacional –ubicada tot just al costat dels Jutjats. Davant els jutjats no hi havia cap ambient crispat, i després la manifestació va continuar cap a la comissaria dels Mossos d’Esquadra. Com li deia abans, en aquesta manifestació hi havia tota una divergència de gent diferent i suposo que algun grup concret se les va agafar amb l’edifici, també per protestar de cara la repressió que estan exercint els Mossos, especialment la BRIMO i l’ARRO, contra la població que, com hem vist en les imatges, sobretot a Barcelona, es manifesta pacíficament i la repressió, la força i la violència utilitzada és desmesurada.

-La nit va acabar amb una dotzena d’agents lesionats i quatre persones detingudes, una d’elles menor d’edat. De moment, se’ls acusa de desordres públics, danys i lesions. Es preveu la imputació d'altres delictes?  

-En principi, aquests són els quatre delictes pels quals l’atestat està instruït. Sembla que hi ha dotze mossos lesionats i, en principi, no es preveu una ampliació de delictes. Això no vol dir que a aquestes quatre persones se’ls imputin els tres delictes a tots. Evidentment, tot dependrà de les proves que hi hagi en la causa quan es pugui anar afinant més.

-Com són els atestats dels Mossos? És a dir, en què es basen les acusacions?

-Els atestats no són paraula de Déu. És una investigació que fa el cos de Mossos d’Esquadra basant-se moltes vegades en les seves opinions. La majoria de jutjats els acaben comprant, però l’atestat és un mitjà de prova més, com poden ser altres. Aleshores, aquests atestats m’imagino que es basen en les gravacions que disposessin de les càmeres de la comissaria, les gravacions d’altres edificis, gravacions que han aparegut en els mitjans de premsa i les xarxes socials... És un atestat que està en una situació molt embrionària, està tot just al començament de la investigació. Per tant, l’atestat s’anirà ampliant. 

-I la defensa dels advocats, en què consisteix? 

-En intentar demanar l’absolució dels investigats i analitzar els atestats, actuacions i proves. D’acord amb tot això, anar a buscar l’absolució dels encausats. S’ha de dir que les persones que detenen en un primer moment  no sempre són les que han participat en els fets que s’imputen. Els quatre investigats no els van detenir davant la comissaria llençant pedres. Els van detenir al cap de molta estona d’haver passat els fets i en diferents punts de la ciutat. Poden ser gent que van anar a la manifestació, però potser van marxar abans d’arribar a comissaria. S’han d’analitzar molt bé les proves, però l’objectiu de l’advocat de la defensa sempre és intentar la lliure absolució del seu patrocinat. 

-Els tenien identificats? 

-No. Més que tenir-los identificats, pel que ens han explicat els investigats, ells no van participar en l’acció de la comissaria i se’ls va detenir en llocs diferents de la ciutat. Segurament va ser una detenció aleatòria. 

-Amb quina situació es troben ara mateix les persones investigades?

-Estan en llibertat amb càrrecs i no se’ls ha posat cap mesura cautelar, en el sentit d’haver d’anar a signar al jutjat, retirada del passaport... Sí que consten com a investigats en aquest procediment. Segurament, a mesura que avancin les investigacions, n’hi haurà més. La categoria que tenen és la d’investigats, excepte el menor d’edat, que estem pendent d’aconseguir les actuacions de la Fiscalia de Menors. 

-L’endemà de l’atac, el conseller d’Interior, Miquel Sàmper, afirmava que “tots els drets fonamentals tenen límits”. Què n’opina? 

-Jo exigiria al Departament d’Interior que donés ordres explícites a la BRIMO i als ARRO, i en definitiva els Mossos d’Esquadra, perquè permetessin el lliure exercici d’aquests drets fonamentals. Pel que s’ha vist en les manifestacions, no s’està protegint el dret a protesta de la gent. Al contrari, la gent es manifesta pacíficament i de seguida hi ha càrregues sense cap mena de motiu per dissoldre una manifestació que s’està desenvolupant de forma pacífica. Ho vam veure a Gràcia, a Terrassa... La BRIMO i l’ARRO tenen un greu problema de qualitat democràtica. Per tant, ells no coneixen el que és el respecte als drets fonamentals dels ciutadans. Estan més per reprimir les manifestacions pacífiques que es porten a terme que no per garantir-ne el dret fonamental de manifestació. Veus manifestacions feixistes en les quals la BRIMO les escorten i permeten que es manifestin de forma tranquil·la pels carrers del nostre país, però quan són manifestacions independentistes o protestes socials per reivindicar drets, t’adones que l’ús de la violència policial és molt diferent quan hi ha manifestacions feixistes. 

-Els Mossos d’Esquadra no descarten més detencions. En declaracions a la premsa el 18 de febrer, quan tres dels detinguts van quedar en llibertat amb càrrecs –el menor d’edat va quedar en llibertat abans–, vostè va afirmar que el cas podria convertir-se en una macrocausa...

-Sí, perquè el que va passar a la comissaria no s’havia vist mai. No s’havia vist mai que la ciutadania se les agafés amb un edifici policial i menys en aquest cas, amb el que s’anomena “la nostra policia”. El Departament d’Interior té l’orgull ferit pel que va passar i no van poder evitar. Utilitzaran això com un argument per intentar crear una macrocausa amb molts detinguts, investigats i encausats per donar un toc d’atenció a la ciutadania i evitar que això es pugui tornar a produir.

Lagonigro considera que arran l’atac a la comissaria dels Mossos de Vic s’acabarà creant una macrocausa / Pol Baraza

-L’advocat dels set detinguts majors d’edat pels aldarulls de Lleida del dimarts 16 de febrer, Josep Maria Pocino, denunciava que es van produir agressions policials innecessàries. Aquest escenari va succeir a Vic? 

-Haurem de parlar amb més calma amb els detinguts, però sembla que hi va haver alguna actuació policial que no es va adequar als protocols quan es va detenir i portar cap a comissaria als investigats. Sembla que en algun cas en concret hi va haver un tracte degradant i vexatori. Però bé, això ho hem d’acabar de perfilar amb els investigats i valorar si es vol fer algun tipus d’actuació envers la manera com es va produir la detenció. 

-A què es refereix exactament? Com van ser aquestes detencions? 

-El problema que tenim és que, inicialment, els investigats són una mica reticents a transmetre com va anar la detenció. El que sí que ens ha arribat ha sigut que el tracte no va ser com el protocol exigeix. 

-Quin recorregut hi ha en aquest sentit? 

-Ho haurem d’investigar amb els detinguts, a veure si es vol fer algun tipus d’actuació. Quan a vegades has volgut anar en contra de la policia pel tracte en les detencions, això es torna en una arma en contra teva i al jutjat ho utilitzen en contra. La gent a vegades està espantada de presentar algun tipus de denúncia en contra de la policia. 

-Quin és el fonament de la investigació que s’ha iniciat? Comentava que encara és molt embrionària.  

-El fonament són els fets que van passar a la comissaria. Si no haguessin passat els fets de comissaria, segurament no s’hauria instruït un atestat per aquesta manifestació en concret. El detonant de l’inici de l’atestat és aquesta acció d’un grup reduït que hi va haver contra la comissaria de Vic. 

-Interior ha advertit que perseguiran els responsables dels incidents.  Com creu que acabarà tot plegat?

-Bé, com acaben tots els procediments amb encausats, siguin independentistes o persones que reivindiquin drets socials: amb un judici oral. Segurament, els mossos es personaran amb advocats designats particulars, i en aquest cas entenc que també es personarà la Generalitat. Però pot ser que ens trobem que, si en aquest cas els lesionats són de la BRIMO, es personin amb advocat particular com a acusació particular. 

-Per acabar, a quines conseqüències es poden enfrontar els investigats?

-Quan acabi el procediment penal, a no ser que hàgim pogut aconseguir el sobreseïment per algun dels investigats, tots seran jutjats en funció de les proves que es vagin posant sobre la taula. Aquests presumptes autors dels fets, segons el jutge consideri, acabaran amb un judici. Algun dels tres delictes –desordres públics, danys i lesions– segurament se’ls acabarà imputant. La nostra feina serà intentar absoldre’ls de la petició de pena que hi hagi.

Telèfon de contacte de l’Associació d’Advocats d’Osona en Defensa dels Drets Humans en el cas que es requereixi defensa antirepressiva a l’Alt Ter

 

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.