Un escàndol força la segona dimissió del Govern balear

Ruth Mateu, consellera de Transparència, Cultura i Esports, dimiteix per intentar aturar l’escàndol dels contractes a una empresa ‘amiga’ de Més

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Terratrèmol polític a les Illes amb una primera víctima: Ruth Mateu, tot i que no es pot descartar que n’hi hagi d’altres. L’escàndol afecta Més, la formació creada a partir de la unió del PSM i IniciativaVerds. Tot s’inicià quan el passat diumenge dia 26 el Diario de Mallorca publicava que el vicepresident del Govern i conseller de Turisme, Biel Barceló, havia adjudicat sense concurs un contracte per valor de 56.000 euros a l’empresa consultora propietat de qui va ser el seu cap de campanya electoral el 2015, el militant de Més Jaume Garau. En els dies posteriors, el mateix rotatiu desenvolupà la història, posant de manifest que en realitat han estat diverses les àrees controlades per Més –tant al Govern balear com a l’Ajuntament de Palma– les que han atorgat a la mateixa empresa un seguit de contractes sense concurs per un valor total estimat proper als 150.000 euros.

En principi, Barceló va dir que “tot és legal”, si bé reconegué que “podria haver-hi aspectes” que els ciutadans no entenguessin i que “s’investigarien”. L’acumulació de casos va aixecar un gran nerviosisme entre les bases de la formació econacionalista. La història saltà del diari que l’havia destapada a tots els altres mitjans de televisió locals, i també va ser motiu de crítiques públiques formals de tots els partits de l’oposició. A banda, Podem anuncià que exigirà la compareixença parlamentària de Barceló per donar-hi explicacions. Cal recordar que el Govern illenc se sosté gràcies al suport parlamentari de Podem, que no ostenta cap conselleria.

El divendres dia 31 de matí la situació era encara més tensa per a tots els consellers de Més. El mateix Diario de Mallorca havia publicat més informacions sobre la polèmica. La cúpula de la formació va anunciar a migdia que hi hauria dimissions. Després del consell de Govern, Ruth Mateu anuncià la seva renúncia “per honestedat i principis”. Al mateix temps, des de Més es feia públic que s’iniciaria immediatament el procés per expulsar Jaume Garau. El seu comportament es considerava “poc ètic”.

La dimissió de la consellera s’explica per no haver fet honor a la transparència que el Govern s’havia compromès a aplicar. Mateu, com a consellera de Transparència, era l’encarregada de reunir tota la informació sensible de l’Executiu –com per exemple els contractes que fa- i penjar-la a la pàgina web ad hoc. No ho va fer en part, en aquest cas, i d’aquí l’assumpció de responsabilitats polítiques. Fins el moment, ningú no ha parlat de responsabilitats legals. Amb la renúncia de Mateu, tot apunta que Més intenta fer de tallafocs per salvar al seu líder institucional, Biel Barceló, tot i que, com s'ha dit, l’escàndol s’inicià per un contracte del seu departament.

Es dóna la circumstància que Ruth Mateu va substituir Esperança Camps ara fa un any, exactament el dia 6 d’abril. Aquesta és la segona dimissió forçada per raons polítiques i la segona que afecta el mateix partit i la mateixa Conselleria per la mateixa causa. Tot, en menys de dos anys de legislatura.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.