‘Blockchain’, la nova revolució tecnològica

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

El 2009 va néixer el bitcoin, la primera criptomoneda. Es tracta de la primera aplicació de la tecnologia blockchain —o cadena de blocs—, proposada el 2008 per algú —una o algunes persones— que signava amb el nom de Satoshi Sakamoto. El 2013, un bitcoin es canviava per 300 euros i escaig. Ara mateix, està a 1.126 euros. Però ningú ha tocat mai un bitcoin... Com funciona, doncs?

Hi ha dues maneres d’obtenir bitcoins. L’una és comprar-los a algú que en tingui, pagant amb divises tradicionals. L’altra és mitjançant la mineria de dades. I què coi és això? Cada vegada que una màquina resol un problema matemàtic, s’allibera un bloc i s’obtenen 50 bitcoins.

Els primers problemes eren senzills, i amb la CPU d’un ordinador n’hi havia prou. Cada vegada, però, els problemes són més complexos. I ara calen màquines especials que agrupen fileres de processadors en línia... En teoria, el bitcoin és una moneda limitada. Se n’ha d’alliberar un total de 21 milions, i es calcula que aquesta xifra s’assolirà cap a l’any 2046.

La tecnologia blockchain és descentralitzada, oberta i criptogràfica. Prescindeix, doncs, dels estats i dels intermediaris habituals, i és total i absolutament fiable. Un blockchain és una mena de llibre comptable, full de càlcul o base de dades que registra tota mena de transaccions. És virtualment indestructible perquè està compost de milions i milions de còpies idèntiques, i si se’n corromp una, s’acabarà sincronitzant d’acord amb la resta. Això fa que sigui fiable al cent per cent.

El blockchain s’aplica en criptomonedes, però aviat tindrà utilitats en camps com les votacions electròniques, registres de propietat immobiliària, contractes, historials mèdics, propietat intel·lectual... La banca, les finances, les assegurances, el funcionariat... nombrosos sectors s’hauran de reinventar. I la desaparició de tota aquesta estructura també provocarà pèrdues de llocs de treball.

Els Estats hauran de reformular la recaptació d’impostos, els negocis s’uberitzaran amb gran facilitat, i fins i tot les monedes nacionals —euro, dòlar, ien— adoptaran la tecnologia blockchain, que conviurà amb el bitcoin. Segons l’executiu canadenc Don Tapscott, “la tecnologia que tindrà l’impacte més gran les properes dècades ha arribat. I no són els mitjans socials. No és el big data. No és la robòtica. Ni la intel·ligència artificial. Us sorprendrà saber que es tracta de la tecnologia que hi ha sota monedes digitals com el bitcoin. Es diu blockchain”.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.