L'Operació Catalunya serà investigada al Parlament

El ple ha aprovat la creació d'una comissió d'investigació amb els vots a favor de Junts pel Sí, PSC, CSQEP i la CUP. El PP, que denuncia “una gran operació de distracció”, s'ha quedat sol votant-hi en contra.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

L'anomenada Operació Catalunya, la trama posada en marxa des del Ministeri de l'Interior espanyol per a desprestigiar dirigents polítics independentistes, serà objecte d'una comissió d'investigació al Parlament de Catalunya. El ple ha aprovat aquest dimecres la proposta de Junts pel Sí per 98 vots a (JxSí, PSC, CSQEP i la CUP), 11 en contra (PP) i 22 abstencions (Ciutadans)

"Em fa fàstic haver de parla de l'Operació Catalunya al Parlament de Catalunya", ha admès Lluís Guinó, diputat de Junts pel Sí, encarregat de presentar la proposta de creació de la comissió. Guinó ha denunciat una "operació politico-policial planificada pel Govern de l'Estat contra la dissidència política, contra l'independentisme". El parlamentari ha assenyalat amb el dit alguns dels actors involucrats, que van des de l'exministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, fins a l'exdirector de l'Oficina Antifrau, Daniel de Alfonso, passant per la dirigent popular Alicia Sánchez-Camacho.

"La policia política semblava que havia desaparegut", ha criticat Lluís Guinó, que ha denunciat que "en un estat democràtic, s'ha comportat amb totes les característiques d'un estat no democràtic, autoritari". El diputat de Junts pel Sí ha avançat que demanaran la compareixença de tots els actors involucrats, que inclouen l'exnúmero dos de la Policia espanyola, Eugenio Pino, el comissari José Manuel Villarejo i el cap de gabinet de Mariano Rajoy, Jorge Moragas.

"Les forces de seguretat estan al servei de l'Estat o del partit que governa?", s'ha preguntat Jordi Terrades, diputat del PSC, que ha denunciat "la guerra bruta des de les clavegueres de l'Estat per a combatre no la corrupció, sinó idees polítiques". Segons el parlamentari socialista, la justícia ha d'arribar al fons per a saber què s'hi amaga: "El que ha passat -i no sabem si passa encara- és més propi de règims autoritaris".

Catalunya Sí Que Es Pot hi ha votat a favor, però "des d'una profunda desconfiança". Ho ha explicat el diputat Marc Vida: desconfiança "en els resultats que es puguin obtenir" en una comissió com aquesta -remetent-se als resultats la comissió Pujol- i desconfiança pels "objectius i finalitats que es pretenen". Vidal ha defensat la comissió per a esbrinar l'ús polític de la policia i la justícia, però ha criticat que el moment escollit coincideix amb l'inici del judici del cas Palau. S'ha preguntat si estem "davant d'una maniobra de distracció".

Mireia Boya, en nom de la CUP, ha mostrat el seu suport a la creació de la comissió, però ha recordat que "la guerra bruta de l'Estat fa molts anys que existeix" i que l'esquerra independentista "ho sap prou bé", després d'haver partit "fins i tot tortures i assassinats". En aquest sentit, Boya ha defensat que la investigació de l'ús de les clavegueres contra la dissidència política "no es pot restringir ni al moment actual, ni als polítics actuals, ni al Principat". Ha recordat casos com el del GAL o el de Guillem Agulló, assassinat a Burjassot a mans de feixistes.

Ciutadans també ha denunciat una "actuació intolerable" per part de les estructures de l'Estat, però s'ha abstingut en la votació de la creació de la comissió d'investigació. És una qüestió nominal, ha justificat el diputat Carlos Carrizosa, que ha criticat que s'anomeni 'operació Catalunya' a un cas d'espionatge polític: "No hi ha res contra Catalunya, vostès no són Catalunya. Va d'un espionatge polític a l'oposició, que també és molt greu". Carrizosa ha acusat JxSí d'apropiar-se del nom de Catalunya per a "fer-se les víctimes". Per a votar-hi a favor, exigien canviar el nom de la comissió.

L'únic grup que hi ha votat en contra, el Partit Popular, ha negat l'existència de l'Operació Catalunya. "S'ha de tenir molta barra per venir aquí a dir que li fa fàstic determinades coses quan tenim els senyors Millet parlant", ha etzibat la diputada Esperanza Garcia. "La no-operació Catalunya comença amb motxilles plenes de diners que el senyor Pujol i la seva família s'emportaven a Andorra", ha assegurat Garcia, que ha afegit: "S'aprova la comissió d'investigació d'una cosa que no existeix. El que existeix és una gran operació de distracció".

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.