Casa Pinet: el crit de supervivència del santuari del País Valencià

A Tàrbena (Marina Baixa) hi ha un bar que traspassa les fronteres de la simple gastronomia. Allí conviu la lluita de classes i la consciència nacional. Casa Pinet ha estat batejat com al santuari del País Valencià. Un indret únic que pot desaparèixer davant l'amenaça de desnonament i la negativa del govern local del PP a trobar una solució. Aquest dissabte va haver-hi una manifestació a la població contra el seu tancament. Artistes, advocats i polítics han donat suport a Casa Pinet els darrers dies.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

A l'interior de la comarca de la Marina Baixa, hi ha una població de quasi 1.000 habitants anomenada Tàrbena. Tot i la joia paisatgística del voltant per estar rodejada de tres valls, a la població hi ha un santuari. Ara bé, no és cap església, ni ermita, ni monestir. Es tracta d'un petit bar anomenat Casa Pinet. I que ha recollit l'esperit de quan el municipi va celebrar les primeres diades del 25 d'abril del Partit Socialista d'Alliberament Nacional (PSAN) i del Partit Socialista Unificat del País Valencià.

Obrir la porta del recinte és ser partícip d'una comunió entre consciència nacional i social. Entre la reivindicació de la nació conjunta i la lluita de classes. A les seues parets, de fet, aquesta combinació és clara. Els retrats de Fidel Castro o Lenin s'alternen amb llibres de Joan Fuster o fotografies de Manuel Sanchis Guarner. El filòleg i historiador va definir Casa Pinet com «el santuari del País Valencià».

Aquest indret de parada obligada a La Marina està en perill. Tal com va contar aquest setmanari, s'ha citat el pròxim 20 de març a la família Pinet al judici sobre el seu desallotjament. Una història que comença quan el contracte de lloguer del local de propietat municipal finalitza l'any 2014. A partir d'ací, els propietaris del bar -Jeroni Moncho «Pinet» i la seua dona que quan van jubilar-se van deixar el negoci en mans del seu fill i la nora- van exigir al consistori de la localitat una solució. No debades, ells van proposar un arrendament de cinc anys amb opció a una ampliació o l'adequació dels afores de la població per tal d'instal·lar-se a un local que tenien allí. L'Ajuntament, governat per populars i socialistes, mai van seure a parlar.

Després de diverses campanyes de firmes, i davant la proximitat de la citació judicial, Casa Pinet va fer una crida a concentrar-se el passat dissabte 4 de març a Tàrbena «per defendre l'espai que és un referent més enllà del nostre poble, a tot el territori valencià». Veïns, associacions i polítics van concentrar-se per exigir una solució que evite el tancament del museu-restaurant.

Al ritme de la dolçaina i el tabal, i amb cançons protesta, Tàrbena va reivindicar que «no es tracta només d'un restaurant, sinó d'un patrimoni cultural i polític del nostre poble». «Tàrbena no pot permetre que desaparega aquest espai tan important. Un espai obert fa més de 30 anys i símbol de l'esquerra política espanyola i valenciana», afirma el text, que remata: «Per això no deixarem que tanque per una decisió política».

Per tal de fer costat al mític restaurant i evitar que baixe la persiana per sempre, diputats al Congrés com ara Ricard Sixto (Esquerra Unida) i Joan Baldoví (Compromís); músics com ara Pep Gimeno 'El Botifarra' i Miquel Gironés (Obrint Pas); o l'advocada Cristina Almeida han penjat vídeos de suport. Un crit desesperat de supervivència d'un indret patrimoni de tot el País Valencià. Una joia turística amenaçada.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.