Enric Millo i Santi Vidal

«El que seria preocupant és que algú que es proclama mediador del conflicte entre Catalunya i l'Estat, sent coneixedor d'unes presumptes reunions secretes, es dediqués a esbombar-ho en el primer plató de televisió que trepitja»

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Sigui veritat o mentida el que va dir, el que li ha passat a Enric Millo recorda una mica al cas de Santi Vidal. El cas d'algú amb la llengua més llarga del compte. L'exsenador d'Esquerra, per a fer-se l'important en la seva gira de conferències per Catalunya, es va dedicar a relatar tot el que presumptament estava fent la Generalitat per a preparar la independència. El delegat del Govern espanyol, per a intentar erigir-se com a mediador en el conflicte i director de l'anomenada Operació Diàleg, va parlar de reunions secretes entre Madrid i Barcelona.

És possible que tant el que anava explicant Santi Vidal en les seves conferències com el que va revelar Enric Millo en una entrevista a TV3 sigui tot veritat. També pot passar que simplement siguin dos individus encarregats de mantenir animades les seves respectives parròquies, i que res del que hagin dit sigui cert. La realitat, però, és que les afirmacions de tots dos han estat negades per part de tothom, també per part dels seus.

A Santi Vidal van sortir a desmentir-lo pràcticament tots els departaments de la Generalitat, des del president Carles Puigdemont fins al conseller de Justícia Carles Mundó, passant pel secretari d'Hisenda Lluís Salvadó. Fins i tot el Govern ha demanat a l'Agència de Protecció de Dades una auditoria per a verificar la legalitat de les dades fiscals de les quals disposa l'Agència Tributària de Catalunya. En un mes en tindrem els resultats.

A Enric Millo l'han desmentit les dues parts involucrades. Primer va ser el Govern català, a través de Puigdemont, qui va negar cap tipus de reunió -"ni privada ni oficial"- i va parlar d'una eventual oferta de la Moncloa com l'Esperit Sant: "Tothom en parla però ningú l'ha vist". Després va ser Rajoy, en una entrevista a Telecinco, amb una resposta més ambigua sobre l'existència d'aquestes trobades: "No, i, si hi fossin, tampoc les explicaria, perquè deixarien de ser secretes". Més clar era el líder del PP a Catalunya, Xavier Garcia Albiol: "El govern d'Espanya no manté reunions secretes amb ningú".

No sabem què hi ha de cert en tot això, però que en totes dues històries hi ha algú que menteix és un fet evident. Dit això, el que seria preocupant és que un govern que diu que s'ha compromès a arribar a la independència no estigués fent tots els preparatius necessaris. El que també seria preocupant és que algú que es proclama mediador del conflicte entre Catalunya i l'Estat, sent coneixedor d'unes presumptes reunions secretes, es dediqués a esbombar-ho en el primer plató de televisió que trepitja.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.

Nicolas Tomás
Nicolas Tomás

Periodista.