L'optimisme del PP balear

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

El PP balear ha iniciat la recta final cap el seu congrés, que se celebrarà a finals del mes que ve o, tot estirar, just començat l'abril. “Segur que serà abans de les festes de Pasqua”, diu a qui subscriu un dels membres de la direcció regional. Volen tenir nou lider tot d'una que sigui possible, massa han esperat -de fet, des de el juliol de 2015- i tenen ganes de posar-se d'una vegada a la feina de fer d'oposició. Estan segurs que amb el nou cap, amb una bona direcció i atacant sense pietat -i no com fins ara- el Govern del pacte d'esquerres, d'aquí a dos anys seran recompensats amb la victòria electoral. No ho diuen per dir, és que així ho creuen de bon de veres.

El lider que la majoria del partit espera és Biel Company. Un empresari del món agrícola que només fa cinc anys que és militant del partit conservador però que concita la simpatia del sector que s'auto anomena “regionalista”, el qual pareix ser el majoritari. I que a més té, i això és simbòlicament important, el suport de Gabriel Cañellas, el primer president del partit i també del govern balear, una referència fonamental per a molts afiliats.

Tant Company com els seus suports estan convençuts que el Govern d'esquerres té mala imatge per les bregues contínues que provoca Podem i que les coses no milloraran, per sort seva. Així que es disposen a atacar per aquest flanc sense pietat a partir que el nou líder sigui investit com a tal i, ja que és parlamentari, pugui concentrar sobre ell mateix tots els focus d'interès social i mediàtics. “A partir de la primavera florirà la vertadera oposició”, diu una font.

Resulta curiós. El PP illenc, que el maig de 2015 va caure en la depressió més profunda de la seva història, després de la pallissa de ca de casa externa que li envergaren els votants, ara vessa optimisme: els seus dirigents -present i futurs- estan segurs que guanyaran les eleccions de 2019. I per ventura tenen raó i en efecte podran governar. Però haurien de ser més prudents. Una anàlisi electoral basada en el simple coneixement de la seqüència històrica de resultats a urnes deixa veure tot d'una que el 28% i 20 diputats que varen treure els conservadors fa dos anys és molt improbable que es converteixi en el 45% o 46% i 30 diputats -majoria absoluta- que obtenia en els alegres temps passats.

Per tant, el PP balear haurà de pactar si vol governar. Amb els regionalistes del PI o amb els espanyolistes de Ciudadanos. O amb tot dos alhora. Però és molt improbable que tot sol torni al poder, o si més no ara mateix així ho pareix.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.

Miquel Payeras
Miquel Payeras

Periodista d'EL TEMPS.