Mateixos objectius, mateixa manera de lluitar per ells

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

El mes d’octubre d’enguany és un altre cop decisiu per a la internacionalització del procés català. Fa dos anys del referèndum d’independència que va marcar un abans i un després. Va ser el dia en què l’Estat espanyol va desfermar la repressió contra el moviment independentista de la pitjor manera possible, a través de la violència gratuïta de les forces policials contra la ciutadania pacífica. Aquelles imatges van donar la volta al món i vam veure que internacionalment s’estava explicant amb molta més imparcialitat el que passava que a molts mitjans d’àmbit espanyol. Aquells testimonis van permetre combatre l’estratègia d’alguns responsables polítics de dir que eren imatges falses o manipulades; de fet, encara avui, Josep Borrell, ministre i candidat a responsable de política exterior de la Unió Europea, gosa dir que eren imatges fake. Des d’aquell moment es va activar al màxim la batalla dels partits unionistes, PP, Cs i PSOE, per guanyar el relat a nivell internacional; fins aleshores érem conscients que es lliurava, però, centrada internament a l’Estat.

Dos anys després, gràcies a la capacitat de resiliència i la persistència del moviment independentista, la batalla del relat continua més viva que mai. Aquest mes de setembre hem vist un nou episodi amb la maquinària propagandística activada al voltant de la detenció de nou persones i l’empresonament de set d’elles amb l’objectiu d’instal·lar en l’imaginari col·lectiu que l’independentisme és violent i terrorista. La reacció de bona part de la societat catalana i del moviment independentista ha estat exemplar a l’hora de respondre que sempre s’ha actuat en el marc del pacifisme i la no-violència, i hem tornat a dir ben clar que som gent de pau. Aquesta mateixa coherència i fermesa serà present en la reacció a la sentència del Tribunal Suprem del judici contra les preses i els presos polítics independentistes, que previsiblement serà durant la primera quinzena d’aquest mes d’octubre. Molts estem convençuts que l’única sentència justa és l’absolució, però també intuïm que l’acció propagandística d’aquestes darreres setmanes per criminalitzar el moviment republicà independentista pot ser l’avantsala per justificar en l’opinió pública estatal i internacional una sentència dura. Ens correspon als independentistes estroncar la seva estratègia per la via dels fets i continuar falcant la imatge de moviment radicalment democràtic, cívic i pacífic, que durant anys hem guanyat davant l’opinió pública de tots els països i que està ajudant que, a poc a poc, més veus se sumin a la demanda d’una solució pacífica i democràtica al conflicte que estem vivint.

Fa dos anys milions de persones vam protagonitzar una demostració immensa d’intel·ligència col·lectiva, de capacitat d’organització i fermesa democràtica. Hi havia la voluntat de fer una república amb i per a les persones, de millorar el benestar de tots els catalans i defensar la seva dignitat i el seu dret a decidir lliurement sobre el futur. Avui són els mateixos objectius els que ens mouen, no han canviat ni els hem abandonat, i persistim en la manera de reivindicar-los i lluitar per ells, a les urnes i al carrer de manera democràtica, cívica i pacífica. És això el que ens fa ser resilients i vèncer la repressió. La coherència en els objectius i en com assolir-los és el que fa que cada vegada siguem més defensant-los i que els costos que té i tindrà la repressió no siguin en va. També és el que farà que les veus d’altres països disposades a defensar els nostres drets i a reclamar una solució pacífica i democràtica tinguin força. Seguim.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.

Meritxell Serret
Meritxell Serret

Consellera d'Agricultura a l'exili i delegada del Govern davant la UE