Govern PSOE+Ciudadanos, finalment?

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Per quarta vegada en quatre anys hi tornarà a haver eleccions espanyoles. Aquesta és una demostració evident de fins a quin punt la democràcia parlamentària a Espanya està subdesenvolupada i és insòlita a Europa: no hi ha hagut governs de coalició des de 1936

El parlamentarisme, entès com el respecte a l’altre i la capacitat de cedir per trobar acords i governar entre diferents forces polítiques, a Madrid simplement no existeix. Rajoy va preferir repetir eleccions al 2016 i ara Sánchez fa el mateix que Rajoy: forçar la seva sort en unes noves eleccions abans que pactar un Govern de coalició.

Pedro Sánchez des de 2015 ha mostrat preferències de pacte amb Ciudadanos i sembla que a la tercera vegada se’n sortirà. Totes les enquestes auguren una caiguda del partit d’Albert Rivera el qual, esvaït el somni de superar el PP com a principal partit de la dreta, no tindrà més remei que facilitar un Govern del PSOE.

A Espanya la dreta fa promeses que després incompleix, però l’esquerra comet un error més gran: crea esperances que després decep. Si a l’abril de 2019 PSOE i Podemos, sumant tants vots com les tres dretes (11,4 milions), no han aconseguit posar-se d’acord, és senyal que Pedro Sánchez ha tancat la porta definitivament a un Govern “d’esquerres” (sic). Si les tres dretes sumen, el seu pacte seria qüestió d’hores, tal com va passar a Andalusia. El PSOE, però, ara ho fia tot a un acord amb Ciudadanos i aquest partit, afeblit pel darrer cicle electoral, es veurà abocat a facilitar el Govern de Pedro Sánchez si no vol acabar com la UPyD de Rosa Díez

L’escenari més probable, per tant, sembla un suport de Ciudadanos a Pedro Sánchez llargament desitjat, tot i que a la vista dels discursos polítics del darrer any això avui sembli impossible: Albert Rivera està descol·locat des de la moció de censura i s’ha referit en termes molt despectius i insultants a Pedro Sánchez. El PSOE ha guanyat eleccions dient que cal “aturar la dreta” i ara ha sortit finalment de l’armari mostrant clarament que, abans que governar amb Podemos, prefereix arriscar i perdre en unes noves eleccions la possibilitat de governar.

Un pacte PSOE+Ciudadanos seria letal per a Catalunya: no només podria ben bé aplicar una altra vegada l’article 155, si és que Pedro Sánchez no ho fa en plena campanya electoral, sinó que el PSOE ja ha donat prou mostres d’haver assumit el discurs més anticatalà de Ciudadanos. 

Així doncs, pel que fa a Catalunya, el més probable és que un pacte entre PSOE i Ciudadanos impliqui que l’Estat central no reconegui cap error, ni discriminació, ni mal tracte cap al territori de Catalunya, atès que la qualitat democràtica d’Espanya és immillorable. Tot el procés haurà estat una manipulació massiva d’una elit corrupta, rebel i golpista autonòmica, per a la qual potser no hi ha d’haver indult ni amnistia. Fins i tot, segons quina sigui la reacció política i social catalana a la sentència, un Govern PSOE+Cs pot decretar la suspensió de l’autonomia, el tancament de TV3 i Catalunya Ràdio i l’eliminació de l’escola en català. Cada vot al PSC per “aturar la dreta” pot comportar tot això.

A Catalunya, a l’espera de l’impacte electoral de les sentències, Esquerra haurà d’esperar per precipitar eleccions catalanes i ocupar la presidència de la Generalitat. A l’abril ERC es va beneficiar d’un evident vot dual (Junqueras a les generals, Puigdemont a les europees) que ara potser no es repetirà. Ara també costarà més d’entendre un suport de franc al PSOE com el que ha ofert ERC, quan el pacte PSOE+Podemos és molt poc probable i quan el PSOE ha llançat preventivament la Fiscalia i la Guàrdia Civil de matinada tal com ho faria el PP. 

Els catalans no tenim Estat, ni jutges, ni agència tributària. Només tenim les urnes i només tornant-les a omplir de vots i de victòria tindrem futur de democràcia i llibertat.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.

Ramon Tremosa
Ramon Tremosa

Professor d'economia a la Universitat de Barcelona i eurodiputat independent del PDECAT.