Un 11S per sumar veus a favor de la democràcia

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

L’11 de setembre d’enguany coincideix amb altres esdeveniments a l’agenda europea i internacional que, malgrat que la major part no tenen cap relació amb el conflicte polític que s’està vivint a Catalunya, més d’un hi pot tenir incidència i fer que s’estigui pendent del que passi a la Diada. Al cap i a la fi, quan diem que el procés català és un afer europeu no és perquè sí.

Tot just començar el nou curs, el Parlament Europeu ja ha hagut d’adoptar una posició respecte al reconeixement i la immunitat d’Oriol Junqueras com a diputat electe davant el Tribunal de Justícia de la UE. La resolució del seu cas i el de Toni Comín i Carles Puigdemont se seguirà de prop i despertarà molt debat. A més, a la bombolla europea s’està pendent de quina serà la llista de nous comissaris proposats pels Estats que hauran de passar l’escrutini de l’eurocambra en les properes setmanes i és evident que el procés català és un dels temes que figurarà al cartipàs dels eurodiputats.

D’altra banda, l’evolució del Brexit amb la incertesa de si el 31 d’octubre el Regne Unit abandonarà la Unió Europea sense acord continua acaparant la major part de l’atenció de l’opinió pública europea. En paral·lel, s’està molt pendent de la demanda d’un nou referèndum d’autodeterminació d’Escòcia segons quin sigui l’escenari l’1 de novembre per mirar de no abandonar la UE. Caldrà estar molt pendents de les reaccions de les institucions europees i dels diferents Estats membres a la seva demanda.

Fins i tot, les protestes que s’estan esdevenint a Hong Kong també estan plantejant situacions que, tot i les enormes diferències respecte al cas català, no hi deixen de tenir un cert paral·lelisme, com és la detenció dels líders civils a les manifestacions. En les reaccions per part de la Unió Europea i la comunitat internacional s’ha fet evident la manca de coherència en la defensa dels drets fonamentals, perquè a Hong Kong reclamen i exigeixen els drets que a Catalunya van ignorar i callar.

Una Diada reeixida falcarà la credibilitat de l’independentisme republicà tal com s’ha vist a les darreres cites electorals, reafirmarà el missatge que no es renuncia ni s’abandona el projecte de República catalana, ni tampoc decau el suport popular. Però sobretot palesarà que es manté la capacitat de mobilització i l’actitud compromesa de la ciutadania amb els drets fonamentals, tal com s’ha fet en anys anteriors i com es va fer al mateix referèndum de l’1 d’octubre. A les portes de la sentència del Tribunal Suprem pel judici als presos polítics catalans, cal reivindicar que votar no és delicte, que l’independentisme és una opció política legítima i que cal una solució política i democràtica.

La Diada és una oportunitat per demostrar la fortalesa de la societat catalana amb una nova manifestació pacífica i multitudinària a Barcelona i amb esdeveniments a les diferents ciutats europees i de la resta del món. Així mateix, els actes institucionals a Catalunya i a les delegacions a l’exterior també són importants per traslladar la constància i la fermesa de la Generalitat als interlocutors i socis internacionals.

Tenint en compte la incertesa sobre el desenllaç de la investidura de Pedro Sánchez, és essencial continuar essent a l’agenda mediàtica i política internacional amb missatges i visions positives que reforcin la solució democràtica al conflicte català. Amb la Diada de l’11 de setembre hem de demostrar i deixar clar que malgrat la repressió i l’estratègia d’aïllament diplomàtic del Govern espanyol, malgrat tants silencis escandalosament eixordadors, la societat catalana no calla i continua sumant veus per la democràcia i els drets fonamentals.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.

Meritxell Serret
Meritxell Serret

Consellera d'Agricultura a l'exili i delegada del Govern davant la UE