Tots podem ser terraplanistes

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

A la plataforma Netflix s’hi pot trobar un documental del 2018 titulat Behind the curve que fa una immersió en el moviment dels terraplanistes, una corrent que està prenent especial força als Estats Units i que defensa que el nostre planeta no és un cos més o menys esfèric, sinó que es tracta d’una gran superfície plana envoltada per una barrera de gel i coberta per una cúpula. 

El film ens retrata una comunitat que s’ha anat forjant sobretot a les xarxes socials, que té els seus propis gurus i teòrics, que està arribant a entrar als mitjans de comunicació, trobant altaveu en algunes personalitats famoses. Entre els terraplanistes no tot és gent profundament desequilibrada, que també n’hi ha algun cas, sinó que més aviat hi abunden persones profanes en qualsevol coneixement científic que han trobat en aquest col·lectiu una senya d’identitat, la possibilitat de tenir notorietat i una muralla per protegir els seus prejudicis. 

Behind the curve demostra que, un cop s’ha obert la veda de la teoria de la conspiració, és molt fàcil que no hi hagi aturador. Molts dels terraplanistes combinen les seves supersticions astronòmiques amb el rebuig a la vacunació, a la teoria de l’evolució de Darwin o a la llei de la gravitació universal de Newton. No només això, sinó que el moviment terraplanista ha patit diverses escissions entre acusacions de ser agents encoberts del govern federal, dels jueus i dels maçons.

Vaig anar-hi a parar precisament per una comparació que vaig llegir a Twitter –i que no he estat capaç de poder recuperar- entre els terraplanistes i el blaverisme valencià. Certament, les coincidències són múltiples, des de la possibilitat d’obtenir una notorietat immerescuda per part dels seus impulsors, fins al rebuig de tota evidència científica malgrat se’ls aportin suficients proves per desmentir les seves teories. De la mateixa manera que filòlegs i historiadors passen a ser catalanistes al servei de la colonització, els físics esdevenen esbirros de la NASA, l’FBI i la CIA

Però no és l’únic cas comparable que hi podem trobar a casa nostra. Precisament l’únic terraplanista que he conegut combinava aquestes creences amb la seva filiació a l’Institut Nova Història, un moviment revisionista que denuncia una conspiració segons la qual múltiples aspectes de la història universal han estat manipulats per perjudicar Catalunya. Partint de la possibilitat que Cristòfol Colom fos català, una hipòtesi que té el suport de diversos acadèmics arreu del món, han anat teixint una gran varietat de teories segons les quals passaria el mateix amb Leonardo da Vinci, Santa Teresa i diverses personalitats més. Com els terraplanistes, organitzen congressos on hi intervenen persones sense la mínima formació ni els mínims coneixements en la matèria, desplegant arguments sense cap mena de fonament. Recordo haver assistit a una d’aquestes ponències en la qual un jove estudiant d’una carrera que no tenia res a veure amb la Història defensava que la ciutat de Santo Domingo estava feta a imatge i semblança de Barcelona només perquè hi passava un rec, tal com a la capital catalana hi havia el Rec Comtal

No sé si a tothom que l’ha vist li ha passat el mateix, però a mi Behind the curve m’ha provocat una certa impressió de fragilitat. No només per això que ja sabem, que les xarxes socials apuntalen els nostres prejudicis dient-nos allò que volem sentir, sinó també perquè l’ésser humà actual forma part de la mateixa espècie que ha organitzat caces de bruixes i ha seguit els consells de xamans. Obro les xarxes socials i m’hi trobo acusacions entre independentistes de formar part del CNI o perfils anònims assenyalant que tal líder polític català ha pactat secretament amb el govern espanyol a canvi de no sé què. Llegeixo uns tuits d’un premi Ramon Llull de novel·la, que ha estat professor universitari, que basant-se en una lectura descontextualitzada del Llibre dels fets insinua que Jaume I defensava la unitat d’Espanya. No estem tan lluny ni som tan diferents dels terraplanistes.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.

Andreu Pujol
Andreu Pujol

Historiador, historiador de l'art i autor del Ministeri d'Incultura: Catalunya a la recerca d'un Kitsch nacional (A Contra Vent Editors, 2013).