Podem beneficia Armengol

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

La crisi que no s'atura a Podem de les Illes beneficia amb claredat els interessos de Francina Armengol. La inestabilitat interna ha estat un cop dur per a la direcció del partit morat. Ha perdut dos escons sobre els deu que va obtenir a les eleccions autonòmiques de 2015, perquè les dues diputades expulsades se'ls quedaran i per tant passaran a ser 'no adscrites', segons preveu el reglament del Parlament. I sobretot ha perdut una enorme quantitat de prestigi, d'imatge positiva, i això és el pitjor per als interessos de la formació. La direcció ho sap, i sap també que per aquesta mateixa raó no pot forçar la màquina contra el Govern.

Val a dir que Podem és un partit d'al·luvió, format a marxes forçades i que improvisà la llista electoral autonòmica enmig de votacions internes, bregues, renúncies i episodis estranys que gairebé ningú va atendre perquè aleshores la nova formació gaudia d'una mena de cera del Corpus que feia que cap mitjà fos crítics amb el que passava a l'interior. Un dels dirigents confessà a servidor que ni tan sols coneixia la majoria dels membres de la candidatura. Així que no pot estranyar que al cap d'un any i mig esclatin tants de problemes interns. Si una cosa no és Podem és homogeni. I això, en un partit polític, per molt que toca dir que és riquesa i sana confrontació d'idees expressades lliurament, sol acabar sempre com sa processó de sa moixeta, o sigui de mala manera. Com ha estat el cas. Com encara és.

Que sigui comprensible el que està passant en el si de la formació morada illenca no lleva que existeixi una part molt beneficiada de la seva crisi. El PSOE i especialment la presidenta Armengol. Perquè el debat en el si de Podem de fa uns mesos era si es mostrava massa dèbil enfront del Govern i com reaccionar per ser més dur. Ara, en canvi, el xoc que pateixen ha mudat l'objectiu: la direcció és conscient que han de mantenir el pacte d'esquerres com sigui perquè si no els principals damnificats seran ells mateixos, per això per exemple aprovaren els pressupostos de 2017 sense ni tan sols remugar.

Si algú està la mar de contenta amb la crisi de Podem és, sens dubte, Armengol.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.

Miquel Payeras
Miquel Payeras

Periodista d'EL TEMPS.