Salvar Arraijanal

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Còmics, independentistes, abertzales, cantants i activistes polítics i socials de tota mena. El llistat repressiu escrit en paper judicial és cada vegada més quilomètric i el Codi penal continua ben greixat per castigar el que atempta contra allò formalment correcte i que, massa vegades, ho és només en aparença. El darrer cas és a Màlaga, on aquest dimarts jutjaran dos activistes oposats al fet que el Màlaga Club de Futbol edifique la seua ciutat esportiva sobre l’Arraijanal, la darrera platja verge de la ciutat, a l’oest de la desembocadura del riu Guadalhorce. Es tracta de Fali Doblas i Leticia González, detinguts el passat 24 de maig després d’una acampada de mesos a la zona. Se’ls acusa d’un delicte d’atemptat a l’autoritat i quatre més de lesions a policies. La Fiscalia demana dos anys i mig de presó a cadascú i uns 8.000€ de multa. Les imatges d’aquell dia són substantives. De bon matí l’acampada va ser desallotjada per 40 policies. En aquell moment hi dormien una desena d’activistes. De vesprada es va organitzar una concentració amb diversos col·lectius i veïns de la zona. El xiquets pintaren pancartes demanant, concretament, “amor” i “empatia”, que es penjaren de la tanca que protegeix les obres. I la negativa de Fali Doblas a enretirar-les precipità la detenció. Quan Leticia González va tractar d’impedir-la, la reduïren i també se l’emportaren. La descripció dels fets és precisa perquè a les xarxes socials hi ha els vídeos, on se sent cridar a Fali “No violència!”, un altre tipus de pancarta molt conceptual on la policia ja es va encarregar de col·locar la pertinent coma entre les dues paraules.

Tot seguit, en els sempre anònims furgons policials, es desencadenaren els fets que seran jutjats. Un dels municipals diu que González va començar a donar puntades i que li ferí un dit. I la detinguda assegura que en arribar a la caserna de la Policia Nacional, un dels locals l’estampà en terra, l’agarrà del coll i va perdre el coneixement durant uns segons. Els agents ho neguen. És un relat creuat dels fets fàcilment distingible en la gravació de les imatges a l’aparcament policial, que, com tots, és una zona videovigilada. Però, atzars de la instrucció, el jutge no va demanar-la en el seu dia i, a hores d’ara, les cintes ja han estat destruïdes. És un costum. Ja pot vindre tot el veïnat de l’Arraijanal com si fora Fuenteovejuna que al final prevaldran els testimonis dels uniformats.

Val a dir que una petició de dos anys i mig, amb estratègiques conformitats arribat el cas, pot reduir-se sempre a sota del límit dels dos anys per entrar en presó. En el cas de Fali Doblas no és així, ja que té una pena suspesa ns a 2020 per una altra acampada, en temps del 15M, a les portes del CIE de Capuchinos. Un sol dia de condemna a partir de dimarts i l’històric activista anirà a la garjola. Una situació que a la plataforma Salvemos Arraijanal tenien ben present i per això el van situar aquell dia en una segona línia de protesta.

Però ni el Màlaga ni l’empresa constructora ni molt menys l’alcalde de la ciutat, Francisco de la Torre, del Partit Popular, perdonen Doblas que començara el 13 de març de 2018, pràcticament en solitari, una acampada que ha ajudat a posar fer llum sobre els draps bruts de l’operació urbanística de l’Arraijanal. Una quarta part dels prop de 400.000 metres quadrats de la parcel·la van ser cedits de manera graciosa, i gratis, pel consistori a la fundació del club de futbol, que curiosament no té ànim de lucre. I l’equip esportiu és propietat des del 2010 del xeic Al ani, emparentat amb la multimilionària família reial de Qatar. D’aquell país també és la societat que va rebre l’adjudicació i que, segons informes del mateix ajuntament, manca de la solvència necessària per escometre les obres. A banda, la Junta d’Andalusia va aprovar el projecte sense exigir diversos informes que recentment ha demanat la Comissió Europea: mediambiental, d’espècies protegides, d’inundacions i de restes arqueològiques, ja que la zona arrabassada per les màquines està farcida de vestigis fenicis i romans. De fet, a 200 metres, hi ha l’única ciutat fenícia visitable de la Mediterrània.

Són arguments que fonamenten les nombroses denúncies en contra del pla fetes per entitats ciutadanes i pel grup municipal Izquierda Unida – Málaga para la gente, de les quals, per, s’ha fet ressò la Fiscalia provincial, on han decidit obrir diligències penals d’investigació. A més, les obres estan aturades perquè, efectivament, Al ani s’ha quedat sense diners.

Tot plegat demostra com de justicades són les protestes dels activistes i com de gran la seua autoritat, encara que la presumpció de veracitat d’aquesta no servisca de res als jutjats de la molt constitucionalista Espanya.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.

Sergi Tarín
Sergi Tarín

Cronista i periodista valencià.