Antidemòcrates contra Trump

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Després de setmanes de pressions perquè rebentessin el sistema electoral democràticament i legalment constituït, els depositaris de la immensa majoria dels vots del Col·legi Electoral dels Estats Units decidiren aquest dilluns dia 19 de desembre no ser “infidels” -és a dir, votar per opcions diferents a les que el vot popular els demanà que votessin- i confirmar l'ampla, l'amplíssima victòria de Donald Trump que el convertirà en el 45è president del país. Encara més rellevant: el candidat republicà únicament perdé dos vots electorals sobre el nombre previst, mentre que Hillary Clinton en va disminuir cinc sobre el seu. Una nova mostra del profund rebuig que rep l'aristocràtica candidata demòcrata.

D'ençà les eleccions, que es varen celebrar el 8 de novembre, han sovintejat els intents rocambolescos d'evitar que Trump prengui possessió del càrrec el pròxim dia 20 de gener. Que si frau, que si intervenció misteriosa de Rússia, que si les esmentades pressions als compromissaris del Col.legi Electoral, que si... Al capdavall, però, totes aquestes veus no tenen cap sentit. Si el que volen és reformar el sistema electoral, estan en el seu dret de proposar-ho i que els dos partits que tenen la immensa majoria de la representació popular en el Congrés -format per la Cambra de Representants i el Senat- així ho aprovin, si ho troben oportú. El que no tenen dret a fer és a allò que fan: posar en dubte el sistema perquè encara els cou la derrota de Clinton.

La candidata demòcrata va tenir quasi 3 milions de vots més que Trump. És motiu sobrat per plantejar-se seriosament la reforma. Però això no invalida de cap manera el resultat que es va produir amb el sistema vigent. De fet, ningú significatiu del Partit Demòcrata ni, molt manco, del Republicà s'han mostrat a favor de la muda. Per alguna cosa deu ser. Pel que sigui, és l'únic que de veres importa. I si ells no troben que s'hagi de canviar el sistema no es canviarà per molt que minories poc democràtiques, per no dir que no ho són en absolut, vulguin posar en dubte la netedat d'unes eleccions que varen determinar el resultat d'acord amb el sistema que en el moment de votar existia. I en democràcia això és l'únic que val.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.

Miquel Payeras
Miquel Payeras

Periodista d'EL TEMPS.