13 eurodiputats a Lledoners

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

El 7 de setembre una delegació de 13 eurodiputats, dels 40 que integrem la plataforma de diàleg UE-Catalunya del Parlament Europeu, vam poder finalment visitar tots els presos polítics catalans a les tres presons de Catalunya on estan internats sense judici ni fiança. La delegació, que comprenia eurodiputats de cinc grups parlamentaris diferents, al matí vam visitar la presó de Lledoners, on en dues tongades vam poder reunir-nos amb els set presos, i a la tarda ens vam dividir en dos grups: una part va visitar na Carme Forcadell a Mas d’Enric (el Catllar) i la resta vam anar a Puig de les Basses (Figueres), on hi ha reclosa na Dolors Bassa

Els eurodiputats som membres de la Plataforma Diàleg UE-Catalunya, que té com a objectiu “persuadir Europa” per tal de facilitar el diàleg i la negociació política entre Catalunya i l’Estat espanyol. El president de la plataforma, l’exministre d’Exteriors d’Eslovènia Ivo Vajgl, que també ha estat ambaixador del seu país en 10 estats de la UE, va liderar aquesta visita. Vajgl em va convidar el passat desembre a parlar del procés català a l’ajuntament de Lubliana.

Altres eurodiputats de pes a la visita van ser l’eurodiputada socialdemòcrata portuguesa Anna Gomes, amiga personal d’en Raül Romeva, i Mark Demesmaeker, un dels quatre eurodiputats de l’NVA, el primer partit polític de Bèlgica i un dels grans suports de la causa catalana al Parlament Europeu. Gomes ha publicat una carta demanant la llibertat dels presos catalans i Desmesmaeker, a banda de venir a totes les diades i eleccions a Catalunya de fa anys, va demanar l’ús del català al Parlament Europeu en nom del seu grup en el primer torn de paraula al debat de política general de la UE al juliol de 2015.

Després d’una retrobada intensa i emotiva, vam seure tots en una taula llarga. Em va sobtar veure els membres del Govern amb roba i calçat esportiu, alguns amb pantalons curts, tots amb bon aspecte de salut i alguns fins i tot ben colrats pel sol de l’estiu. En Raül Romeva, com a antic eurodiputat, va fer la intervenció inicial i després la conversa va fluir en totes direccions. El règim de visites familiars és el mateix de les presons de Madrid, però a les presons catalanes s’hi pot fer més activitats durant la setmana: esportives, culturals, culinàries... 

La visita ha estat molt important: ha fet veure als eurodiputats la gravetat de la violació de drets fonamentals dins de la UE sobre el terreny, la qual és un precedent molt greu dins d’un Estat membre de la UE. Costa molt fer venir un eurodiputat: ara s’acosten les eleccions europees, molts d’ells estan sotmesos a llargs processos de primàries internes als seus països i sempre hi ha eleccions nacionals en el calendari: l’eurodiputada sueca Bodil Valero no va poder venir per les eleccions legislatives sueques del dia 9 de setembre.  

El vespre abans de la visita va anar molt bé el sopar dels eurodiputats amb familiars i advocats dels presos, amb assistència del president Quim Torra: van poder parlar, preguntar i aprofundir en les múltiples violacions de garanties processals de la causa general durant tres llargues hores.

Hem tingut fa poc una molt bona notícia al Parlament Europeu: al darrer plenari es va aprovar amb un 69% dels vots obrir expedient sancionador a Hongria per violació de drets fonamentals (article 7). El precedent que crea aquesta votació (calia superar els 2/3 dels vots) és molt clar per a Espanya: la diputada verda holandesa ponent de l’informe d’Hongria, Judith Sargentini, va reconèixer a la roda de premsa posterior que “a Espanya hi ha presos polítics”, citant explícitament Raül Romeva. La divisió i el desconcert del PP espanyol en aquesta votació (uns abstenint-se, un altres votant-hi en contra i la resta no participant en la votació) fa palès que s’obre un precedent contra la impunitat d’alguns Estats en la violació de drets fonamentals.  

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.

Ramon Tremosa
Ramon Tremosa

Professor d'economia a la Universitat de Barcelona i eurodiputat independent del PDECAT.