La crisi política balear

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Jaume Font, el líder del partit regionalista Proposta per les Illes (PI), veu factible que a mig termini els seus tres vots en el Parlament balear siguin decisius. Espera que la crisi interna de Podem acabi per provocar el trencament entre els morats i els socis de Govern, PSOE i Més. I aleshores el trio d'escons del PI permetrien a Francina Armengol aguantar al front de l'Executiu. Amb moltes dificultats, però podria aguantar.

El simple fet que es parli a Palma d'aquesta possibilitat -i se'n parla, i molt-, dóna el to de la vida política balear. No és normal, gens ni mica, que un any i mig després de la formalització del pacte d'esquerres s'estigui en aquesta situació, amb el soci extern al Govern enmig d'una greu crisi interna i amb possibilitats serioses que afecti a la governabilitat. Encara més: si en el congrés del mes de febrer de Podemos a Madrid s'imposen les tesis de Pablo Iglesias no es pot descartar que a Balears després passi el mateix i que el liderat pragmàtic d'Alberto Jarabo deixi pas a un altre de molt més radical. Amb la qual cosa l'esperança de Jaume Font es convertiria en realitat.

Al capdavall, la crisi interna de Podem-Illes i la preocupació que existeix en el Govern balear per com va la relació amb el partit morat no fa altra cosa que confirmar els pitjors auguris de principi de legislatura. Tenien raó els que deien aleshores que el pacte naixia feble perquè no es podia confiar amb Podem ja que no era vertaderament un partit sinó un moviment d'al.luvió molt heterogeni, amb tantes veus internes, tan diferents i en alguns casos contradictòries que seria impossible mantenir amb ell un pacte estable.

El problema per a Francina Armengol i els seus socis de Més és que arriscar-se a governar canviant Podem pels tres vots del PI situaria l'Executiu en una crònica debilitat parlamentària: 27 vots contra els 32 fruit de la suma dels 20 del PP, 2 de Ciutadans, 8 de Podem i 2 no inscrits. Per fer una moció de censura PP i Podem s'haurien d'aliar. La qual cosa resulta com a poc extremadament improbable. D'aquí que Armengol podria aguantar amb el suport extern del PI. Tanmateix seria a canvi d'una constant debilitat tan evident que és probable que la presidenta aposti, a pesar de tot, pel manteniment del pacte amb Podem. Si és possible, és clar.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.

Miquel Payeras
Miquel Payeras

Periodista d'EL TEMPS.