Vull un govern efectiu

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Vull un govern efectiu per aplicar la llei. És més: vull un govern efectiu que faci complir la llei amb totes les seves conseqüències. Legalista fins a la sacietat. Un govern sadoll de jurisprudència i processos judicials ad infinitum

Vull un govern efectiu: que netegi les ciutats i el país sencer del feixisme organitzat que campa impunement pels nostres carrers. Que empri, cada cop que calgui, tota la força repressiva dels cossos policials i del sistema de presons que tenim. Sense manies. Sense pietat. Vull un govern efectiu que engarjoli els qui tusten aquells que van amb llaços grocs, que detingui els qui destrossen els cotxes de diputades independentistes. 

Vull un govern efectiu: que multi i retiri llicències a aquells mitjans de comunicació de ràdio i televisió que incompleixen reiteradament des del 1998 –fot vint anys! 20!!– l’article 26.5 de la Llei de política Lingüística, pel que fa al 25% de quota mínima de programació musical en català. I que aquells que s’hi neguin, els derivi als fiscals, als jutges, i, si cal, als Mossos d’Esquadra i al sistema públic de presons. 

Vull un govern efectiu: que apliqui i desenvolupi sense manies la llei de l’occità. Per tant, que totes aquelles comunicacions orals o escrites del Govern català o de qualsevol institució o empresa públiques que en depengui, que avui són en català i castellà –i, sovint, anglès i tot, com ara als FGC–, a partir d’ara mateix es tradueixin a la llengua occitana, que a Catalunya disposa dels mateixos drets que la llengua castellana, tan oficial a Catalunya com la llengua dels trobadors. 

Vull un govern efectiu: que apliqui i desenvolupi sense manies el codi de consum, vigent legalment des del 2010 –fa vuit anys, és a dir, l’equivalent a dues legislatures!–però inaplicat pel que fa als drets lingüístics que garanteix. Per tant, vull un govern amb el valor polític necessari per multar aquelles empreses que, contràriament a allò establert pel Codi, no etiqueten els seus productes també en llengua catalana. 

Vull un govern efectiu: que apliqui i desenvolupi sense manies la llei del cinema, també vigent des del 2010. Que la reformi en aquells aspectes que va determinar Europa, i, tot seguit, que obligui el sector i les distribuïdores a garantir que el 50% de l’oferta de cinema a casa nostra és en català. Que tingui el coratge d’excloure del mercat aquelles empreses que s’hi neguin. Amb la cara ben alta, sense caure en el parany dels seus xantatges provincians. Que segueixi, en definitiva, la via –cinematogràfica– quebequesa

Vull un govern efectiu: que apliqui i desenvolupi sense manies el nou codi de contractació pública. És a dir, amb el nou codi de contractació de l’any passat, la Generalitat hauria d'exigir a les empreses concessionàries de serveis públics que facin ús del català en l'etiquetatge i l'embalatge dels productes que ofereixen, fins i tot als subministradors de productes alimentaris, salut i seguretat, així com als productes «en els quals l'ús de la llengua tingui una funció rellevant (informàtica, telefonia, etc.)». A més, amb el nou codi, les empreses contractistes haurien d'assumir l'obligació que el seu personal d'atenció al públic «tingui suficient coneixement de la llengua catalana». I, finalment, també haurien d'assegurar «que en les relacions, les actuacions, la documentació i els instruments de comunicació entre l'empresa contractista i les persones destinatàries es faci servir el català». 

Vull un govern que no faci retòrica incendiària si no és per fer, de debò, una foguera de Sant Joan en ple gener. D’acord, vull un govern efectiu. Però aleshores, vull un govern efectiu que apliqui la llei, que faci complir les lleis vigents de casa nostra que fins ara ningú no ha tingut el valor de fer complir i que són plenament constitucionals. La qüestió és: i si al capdavall resulta que aquest suposat govern efectiu no pot ser tan efectiu o no gosa ser-ho, què faran d’efectiu aquells que han estat dies, setmanes i mesos reclamant un tal govern efectiu de manera incessant?  

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.

Marçal Girbau
Marçal Girbau

Filòleg i occitanista.