Quim Torra

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Dijous al vespre, Carles Puigdemont va anunciar el nom de la persona que accedirà a la presidència. Si no passa res estrany, Quim Torra serà investit i esdevindrà el 131è president de la Generalitat de Catalunya. Després de gairebé cinc mesos d’incertesa, el temor d’unes noves eleccions pot esvair-se. Catalunya mai no tornarà a la normalitat política anterior al 2017. Però és evident que el manteniment de les institucions en mans dels qui guanyaren les eleccions el 21 de desembre seria una bona notícia. De fet, és exactament el que exigeix tothom: votants, diputats, presos polítics i exiliats.

El candidat escollit representa a la perfecció el tomb que ha fet Catalunya durant els darrers anys. Advocat i promotor cultural amb llarga trajectòria al darrere, Quim Torra és una persona discreta en el tracte, però ben popular i reconeguda per la seua tasca intel·lectual. Editor i director de la prestigiosa Revista de Catalunya, també va presidir Òmnium Cultural de manera interina durant uns mesos el 2015, entre l’eixida de Muriel Casals i l’entrada de Jordi Cuixart, actualment empresonat. Torra també ha dirigit el Born Centre Cultural i té una llarga experiència en l’empresa privada: durant dues dècades (1987-2007) va treballar a l’asseguradora Winterthur com a directiu. Dos d’aquests anys els va passar a Suïssa.

Personalitat destacada en el món editorial, Quim Torra va fundar A Contra Vent i el 2009 va ser guardonat amb el premi Carles Rahola d’Assaig per Viatge involuntari a la Catalunya impossible, un dels seus nombrosos treballs.

El possible 131è president de la Generalitat és, per tant, un exemple més de la implicació i del compromís del món cívic i del salt que gran part d’aquest àmbit ha fet a la política institucional i parlamentària durant els darrers anys.

I una personalitat que continuarà donant empenta al desig expressat en les urnes pels catalans i les catalanes durant els darrers comicis. Tal com va expressar Carles Puigdemont en el seu missatge, Quim Torra s’ocuparia del Govern intern. Això significa continuar lluitant contra un Estat embogit que no recularà pas en la seua estratègia repressiva i de confrontació. El paper de Torra, evidentment, no serà senzill de desenvolupar si finalment és investit. Si l’Estat està emprant tots els mitjans per criminalitzar i castigar l’independentisme —recordem que abans de Quim Torra tres candidats han estat vetats pels tribunals espanyols—, cal esperar que el nou president tindrà totes les dificultats per complir amb el mandat de l’1 d’octubre. De fet, les primeres reaccions de la premsa unionista no han tingut altra intenció que la de menysprear-lo i criminalitzar-lo.

Malgrat tot, Quim Torra és l’exemple perfecte que, tot i la repressió i l’estratègia de la por, el Principat sempre comptarà amb gent per representar l’anhel reiterat els darrers anys per la voluntat popular.

La recuperació de les institucions no garantiria, ni de bon tros, restablir el marge de maniobra. Però la representació governamental, unida a la tasca que s’està desenvolupant des d’arreu d’Europa per internacionalitzar el conflicte, de segur, aplanaria un camí que a poc a poc es va fent.

Ara, cal treballar, sobretot, per la llibertat dels presos polítics i pel retorn dels exiliats. Per forçar l’Estat a una solució dialogada d’aquest conflicte que incentivat el Govern espanyol per traure, de manera irresponsable, rèdits electorals. Aquest serà el principal paper de Quim Torra si és investit. I el del Govern sortint, el dels exiliats i el de tot Catalunya.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.

El Temps
El Temps