És la cultura, estúpid!

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Alexis Marí, el síndic parlamentari de Ciutadans, va pujar a la trona durant la sessió de control i va desglossar les raons per què la Generalitat Valenciana no havia de concedir cap ajuda a Acció Cultural del País Valencià (ACPV), que després de 20 anys de marginació absoluta rebrà una aportació pública de 70.000 euros. I aquestes raons eren, precisament, les activitats que l'entitat duu a terme i que recull en el seu lloc web. És a dir, i de manera literal, com va enumerar-les l'orador, “la creació del Centre Carles Salvador, que dóna classes de llengua catalana; la xarxa de repetidors que durant 25 anys han permès la recepció de TV3 i Catalunya Ràdio; la convocatòria de mobilitzacions ciutadanes com les manifestacions del 25 d'Abril i el 9 d'Octubre, que van permetre la recuperació de les nostres diades...”.

“Fixeu-vos bé! Diuen diades! Diades!!!”, va exclamar Marí des de la tribuna completament indignat, temerós d'un possible efecte contagi de “l'independentisme”. A més, el portaveu de Ciutadans va recordar les sancions imposades a ACPV per l'emissió dels canals públics catalans, unes multes que la justícia espanyola ha declarat completament nul·les, obligant la Generalitat a retornar-ne l'import. Un detall no menor que Marí potser desconeixia.

El president, Ximo Puig, va contestar-li de manera concisa. En primer terme, llegint la definició de diada inclosa al diccionari de l'AVL: “Dia assenyalat en què se celebra una festa important o un esdeveniment memorable. Per exemple, la diada de la Mare de Déu d'Agost”. Fins i tot va evocar una Diada del País Valencià a què va sumar-se Aliança Popular –“més moderns que no els d'ara!”– sota la proclama de “llibertat, amnistia i Estatut d'autonomia”. Pel que fa a la subvenció a ACPV, el cap del Consell va justificar-la per la seua condició d'“entitat democràtica i valencianista que, des del 1971, ha fet un gran servei en aquesta comunitat”. Puig va equiparar l'ajuda en qüestió a les que reben l'associació Tyrius o les societats musicals. “Estem fent una política plural, per a tots i totes, i això sí que és revolucionari!”, va sentenciar el president enmig dels aplaudiments dels grups que donen suport al Govern.

És llastimós que Marí, qui encarna un Ciutadans pretesament normalitzat, més obert, articule un discurs tan anacrònic, tan tancat. La tasca d'ACPV dels darrers 20 anys en favor d'una de les dues llengües que el seu partit diu defensar ha estat realment titànica. Una etapa en què l'entitat no sols no ha rebut ni un euro de les principals administracions valencianes, sinó que fins i tot ha estat perseguida per tal d'ofegar-la i exterminar-la. Els cursets de llengua que Marí ridiculitza van ser capdavanters en l'ensenyament de l'idioma –allà pels anys setanta– i encara avui gaudeixen d'un prestigi enorme. Els repetidors que transportaven el senyal de TV3 possibilitaven la recepció d'un dels pocs canals en la nostra llengua, un canal que de segur que el mateix Marí sintonitzava –i gaudia– des de sa casa. Pel que fa a les manifestacions, és molt respectable que no li agraden, o més ben dit, que li agraden unes altres de més uniformitzadores, com per exemple, les de la diada de la Guàrdia Civil. Sí, la diada de la Guàrdia Civil, perquè se'n diu així.

Tot plegat, un debat circular que no condueix enlloc. L'al·locució de Marí ni tan sols no va aixecar els aplaudiments dels diputats del PPCV. Negar-li una subvenció de 70.000 euros a una entitat cultural de tanta tradició únicament pot ser producte de la inconsciència. “És l'economia, estúpid!”, va etzibar-li a Bill Clinton el seu assessor James Carville durant la precampanya electoral del 1992, fent-li veure que era allò que realment importava. “És la cultura, estúpid!”, caldria dir-li a Marí amb el mateix to amable que va fer servir Carville. Sí, és quelcom de tan elemental com la cultura.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.