El crepuscle de la democràcia

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Si Puigdemont no pot ser investit, adéu a la democràcia”, diu Elpidio Silva, jutge d’instrucció nascut a Granada. Elpidio Silva parla d’una possible nul·litat de la investidura de Puigdemont per part del Tribunal Constitucional (TC): contra el pronòstic de l’Estat espanyol i del tripartit del 155 (PP+PSOE+Cs), a les eleccions del 21D els tres partits republicans van assolir 2,1 milions de vots i una altra majoria absoluta al Parlament català. Vetant Puigdemont l’Estat vol tombar als despatxos el que va perdre a les urnes el 21D, en la votació amb més participació electoral de la història (80% del cens: 4,3 milions de vots) i, per tant, en la votació més legítima de totes les eleccions fetes a Catalunya.

Silva és conegut per haver processat Miguel Blesa (Caja Madrid), un cas que li va comportar la seva pròpia inhabilitació: segons ell, en el procés català i en la seva persecució penal hi ha un excessiu protagonisme de la justícia: “No hi ha motius per detenir Puigdemont si torna a Catalunya, ja que no hi ha rebel·lió ni sedició i la seva destitució va ser il·legal (l’Estat no pot aplicar l’article 155 de la Constitució vulnerant l’Estatut)”, va dir en una entrevista a El Punt Avui el passat 22 de gener. Silva també recorda que l’article 500 del Codi penal espanyol estableix clarament que un diputat no pot ser detingut, llevat del cas que hagi comès un delicte flagrant.

Joaquín Urías, catedràtic de dret constitucional i exlletrat del TC, en conèixer la voluntat del Govern espanyol d’impugnar el ple d’investidura per fer avortar la reeleció de Puigdemont, va dir que “no hi ha cap argument jurídic per impugnar aquesta candidatura; el Govern vol que el TC suspengui la investidura per tal de fer-la impossible: tot un frau de llei”.

El jurista Joan Queralt tampoc no troba cap base legal per impedir la investidura de Puigdemont i el catedràtic de dret constitucional de la UB Joan Vintró va dir a Rac-1 que “no veia motius suficients per impugnar-la”.

El jutge Baltasar Garzón va declarar també que “no es podien imputar els delictes de rebel·lió i sedició al Govern català pels seus actes del passat mes d’octubre i que la presó provisional era excessiva... s’està fent servir la justícia amb finalitats polítiques i els jutges segueixen directrius del poder executiu”. En un sentit semblant, el catedràtic de dret constitucional de la Universitat de Sevilla Javier Pérez Royo va dir a Rac-1 que “des del meu punt de vista la decisió del Govern espanyol d’impugnar la investidura de Puigdemont és una frau de constitució”.

Pel que fa al viatge de Puigdemont a Dinamarca, i en referència a les amenaces de la Fiscalia espanyola d’emetre una nova euroordre d’extradició si Puigdemont gosava sortir de Bèlgica, el periodista Ernesto Ekáizer va dir a Rac-1 que “el que ha passat és surrealista: si la Fiscalia volia detenir Puigdemont a Dinamarca no ho hauria d’haver anunciat públicament. Fent una gestió discreta amb el jutge instructor danès ho haurien tingut molt més a l’abast; no volien que Puigdemont anés a Dinamarca, volien donar-li un ensurt... el jutge Llarena pot pensar que Puigdemont va a Copenhaguen per fer-se detenir però no ho pot dir i posar-ho per escrit: des del moment en què ho posa per escrit s’està embolicant en els problemes de la política parlamentària”. La conferència, per cert, va ser tot un èxit mediàtic i de públic, i tots els mitjans danesos i internacionals es referiren al “president exiliat” per anomenar Puigdemont, no pas “fugit” com diuen a Madrid.

Ferran Sàez va publicar fa vint anys un llibre excel·lent amb el títol que il·lustra aquest article, i que guanyà el premi Vallverdú d’Assaig 1998. Ara depèn dels catalans trobar les vies pacífiques i democràtiques per fer front a la voluntat del Govern i de l’Estat espanyol de fer revertir el resultat electoral del 21D.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.

Ramon Tremosa
Ramon Tremosa

Professor d'economia a la Universitat de Barcelona i eurodiputat independent del PDECAT.