Viatgers del món: uniu-vos!

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

El fil de la vida és com una espiral que gira cap a l'interior, va donant voltes i s’aproxima al centre. Cada any aquesta circumferència es fa més petita: un dibuix que il·lustra aquesta sensació que el temps cada vegada se’ns esmuny amb més facilitat. La rutina i els llocs coneguts són acceleradors de la nostra existència. Per desfer aquesta espiral i començar a dibuixar-la de nou cal trencar amb la rutina i l’espai. Una de les maneres més efectives per allargar la nostra existència o viure més vides és viatjar.

Veure món no només és una experiència vital de primer ordre, també és una de les accions més potents per canviar el món. L’intercanvi cultural entre els visitants i els locals crea una xarxa de complicitats que mai fins ara no s'havia produit amb tanta intensitat. Quan viatgem desconnectem de l'espiral qüotidià, aprenem noves maneres de funcionar i ens comportem amb llibertat. Com en tota bona trobada, la gastronomia és un dels temes estrella. Una cosa que he comprovat és que tothom, sigui del país que sigui, creu que la seva teca és la millor del planeta. Parlar de les curiositats de cada llengua, dels trets culturals o les gestes històriques són alguns dels altres temes habituals. Ah, i de futbol, ja que el Barça el coneix tothom. 

En les darreres dècades del segle XX el lliure mercat fou un dels elements que va evitar més guerres. Perquè si es volia exportar, rebre empreses internacionals i inversions, calia fer-ho en un clima agradable i en un sistema que funcionés mínimament. Ara, aquest dinamitzador de la pacificació del planeta és el turisme. Si es volen rebre visites no només cal que hi hagi pau social i llibertat, sinó també que el país estigui endreçat. 

Aquest seria l’ideal. De contradiccions, però, n’hi ha a cabassos. El turisme, en bona part, és com l'evolució natural del sistema. I el sistema, malauradament, ha permès fenòmens conflictius com la massificació o la sobrecontaminació. D'altra banda, el turisme obre mentalitats en els dos sentits, connexions interessants i positives entre locals i visitants. Viatjar genera progrés i esdevé una de les millors maneres de repartir la riquesa de forma harmònica arreu del planeta. Hem d'apostar per un turisme activista, responsable amb qui ens acull i sostenible amb el seu entorn. 

Barcelona com a capital mundial plena d'estrangers tot l'any esdevé la nostra millor protecció per repel·lir els tradicionals bombardejos espanyols. Tot i això, cal reconèixer els problemes que està generant el turisme massiu a la capital catalana, a causa d'un model turístic profundament autonomista i provincià. No exercim d'amos de la nostra terra i ens venem barat i al pitjor postor. La vida dels autòctons no ha millorat i aquest és el pecat. La globalització replica carrers idèntics a les grans ciutats del món i l’única manera d’escapar d’aquesta mediocritat és potenciant el factor identitari, el que ens fa diferents a la resta del món. En els llocs on s’ha aplicat aquesta recepta, de tornar a les arrels, el visitant ho valora i en paga la diferència.

La derivada més greu de totes és la turismefòbia, els alternatius lluny de participar en aquesta revolta global tiren la culpa a la gent que ens visita i ens vol conèixer. Si totes les pintades i amenaces que reben els turistes s'adreçaren contra uns altres visitants, com són els immigrants, segur que no tindrien la bona premsa ni la complicitat que tenen ara de l’administració. Cal estimar el turisme, explicar la nostra situació i el primer pas que cal fer és respectant-nos a nosaltres mateixos. Una nova generació de viatgers diplomàtics ja està voltant pels cinc continents i té una missió: viure i deixar viure. Una revolució silenciosa que està conspirant per un nou ordre mundial, on cada cultura i llengua tindrà el seu espai. En aquest sentit, cal cuidar i protegir gelosament el patrimoni nacional, ja que aquest és l’autèntic tresor de tots els pobles. El secret que el turista ha vingut a descobrir. 

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.

Marc Cros
Marc Cros

Periodista d'EL TEMPS i creador de la guia Mapilife.