El model balear del 'ja ho veurem'

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

La principal organització ecologista de les Illes, el GOB -Grup d'Ornitologia Balear i de Defensa de la Naturalesa-, ha rebutjat asseure's amb la Federació Hotelera per seguir parlant de tot en general i de res en particular. Estan farts, els ecologistes. Volen actuacions. Ja. Però no arriben.


El mes de novembre de 2105 la portaveu de l'associació verda, Margalida Ramis, confessava en una entrevista a EL TEMPS el seu desencís amb el Govern d'esquerres. Declarava que totes les promeses fetes per PSOE, Podem i Més durant la campanya electoral no s'estaven convertint en actuacions polítiques i que es temia que aquesta fos la norma durant tota la legislatura. Només havien passat cinc mesos des de la constitució de la nova majoria d'esquerres. Ara, quan s'és a punt de superar l'equador de la legislatura, aquells temors del GOB s'han convertit en certesa. L'Executiu de PSIB i Més, amb el suport extern morat, no pretén fer el que els ecologistes consideren l'única recepta vàlida per aturar l'excessiva pressió turística que viuen les Illes: disminuir el nombre de visitants.


Els polítics prenen decisions que intenten alleugerir la pressió sobre els espais naturals -s'ha prohibit l'accés en vehicle a determinades zones litorals d'alt valor- i es farà una llei sobre l'habitatge turístic -ara bé, els augments brutals dels preus de lloguer no minven- però allò cert i segur és que enguany tornarà haver-hi sobre el territori una pressió humana desbaratada -l'índex que la mesura voreja més dies cada estiu els dos milions de persones per jornada- que suposa un gasto en recursos enorme – verbigràcia: un turista gasta uns 500 litres d'aigua per dia i un resident no passa dels 180- i les infraestructures estan a punt de petar -enguany s'han importat des del Continent uns 90.000 cotxes de lloguer, els embussos a les dues artèries principals de Mallorca són el pa de cada dia quan fa uns pocs anys era cosa desconeguda-...


Té raó el GOB. Com diu Margalida Ramis, no ho paga asseure's amb la patronal hotelera si no hi ha un mínim acord sobre què s'ha de fer des d'ara mateix. Ni tan sols existeix el consens en el món polític. De fet, ni entre els membres del pacte d'esquerres. Encara manco: ni en el Govern. Així que el somni dels ecologistes de veure disminuir el nombre de turistes no es convertirà ara per ara en realitat. Perquè no hi ha ni un sol polític que s'atreveixi a defensar-ho, en públic.


I així anam, per devers la Mediterrània endins. Qui dia passa, any empeny. No hi ha més planificació ni model. I el futur? Ja ho verem i que Déu ens alliberi d'un ja està fet.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.

Miquel Payeras
Miquel Payeras

Periodista d'EL TEMPS.