L'exemplar model econòmic balear

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

L'any passat es va fer famós el cas d'Eivissa. A l'illa no hi havia qui fos capaç de trobar un pis de lloguer a un preu raonable. S'arribaren a alquilar balcons per passar-hi les nits sobre un matalàs i amb un sac de dormir. Un nombre desconegut però rellevant de treballadors importats del Continent renunciaren a les feines que havien contractat per la impossibilitat de trobar un habitatge a un preu que no es menjàs el sou.

No s'ha de tornar repetir, varen dir els polítics. I en efecte han complit: enguany no es repetirà. O sigui: no es repetirà només a Eivissa. El mateix fenomen ja s'ha manifestat, abans que arribi l'estiu, a Mallorca. Uns 10.000 treballadors temporers de l'hoteleria que han aterrat a l'illa des del Continent per fer-hi feina durant la temporada alta -que enguany a molts hotels s'iniciarà l'1 d'abril, i a d'altres ja ha començat- no troben cap allotjament a un preu assequible i que estigui suficientment a prop del lloc de feina, segons ha denunciat Comissions Obreres. Raona el sindicat que si s'ha d'acceptar la feina i al mateix temps han de pagar els alts preus que se'ls demana per un apartament, s'estimaran més renunciar al contracte. La Federació Hotelera de Mallorca ha reconegut que a Alcúdia, Pollença, Platges de Muro, Can Picafort, Capdepera i Artà s'ha produit aquest problema. Des dels sindicats s'adverteix que passarà a d'altres bandes, també.

A Eivissa, la magnífica actuació governamental per enguany ha consistit en habilitar habitacions d'un antic hospital perquè hi faci nit el personal sanitari eventural que es contractarà durant la temporada alta. Tot el territori de les Illes es va convertint en mercaderia per a l'especulació. I res ni, sobretot, ningú, pareix que ho pugui -ni vulgui- aturar.  Deu ser que aquest és el model econòmic balear. Exemplar.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.

Miquel Payeras
Miquel Payeras

Periodista d'EL TEMPS.