La recuperació de la justícia universal, més a prop

El ple del Congrés dóna suport a la tramitació de la proposta de llei d'Esquerra Republicana que busca una jurisdicció universal "sense límits" per a perseguir els crims contra la humanitat. El PP es queda sol en contra.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

El principi de justícia universal és aquell que permet als Estats perseguir els responsables de crims contra la humanitat independentment del lloc on s'han produït aquests delictes i de la nacionalitat de qui els ha comès. És el que va permetre que Baltasar Garzón obrís processos judicials pels crims comesos per la dictadura d'Augusto Pinochet. També és el que permet que la jutgessa argentina Maria Servini investigui els crims de lesa humanitat durant el franquisme. En definitiva, és el que evita la impunitat de torturadors, dictadors i genocides.


Això a l'Estat espanyol també va ser així fins a les dues reformes de la Llei del Poder Judicial, la del PSOE el 2009 i especialment la del PP el febrer del 2014. Amb la majoria absoluta que tenia llavors, el partit governant va establir límits a la persecució de delictes contra la humanitat per part de tribunals espanyols: a partir de llavors només poden fer-ho si hi ha víctimes espanyoles, si són aquestes o la Fiscalia qui denuncia i si els perpetradors dels crims tenen nacionalitat espanyola o viuen a l'Estat espanyol.


Aviat, però, aquests canvis podrien ser revertits. El Ple del Congrés ha aprovat aquest dimarts la tramitació d'una proposició de llei d'Esquerra Republicana que té per objectiu recuperar la jurisdicció universal i, d'aquesta manera, desfer les mesures promogudes pel PSOE i el PP. La iniciativa serà tramitada amb el suport del PSOE, Units Podem i les seves confluències, el PNB, el PDECAT, Compromís i altres grups minoritaris. Ciutadans s'ha abstingut. El PP i Foro Asturias s'han quedat sols en contra.


"El principi de justícia universal és una conquesta irrenunciable de tota la humanitat, i en particular de les societats democràtiques, i un avançament decisiu en la defensa dels drets humans universalment reconeguts en una societat global", defensen els republicans en la seva exposició de motius, i recorden que l'Estat espanyol ha assumit diverses obligacions internacionals en aquesta matèria.


Segons ERC, la reforma que impulsen busca garantir una jurisdicció "sense límits" que permeti als jutges i tribunals espanyols iniciar investigacions per crims internacionals. L'objectiu és que la justícia espanyola "pugui exercir la seva jurisdicció independentment de la nacionalitat de les víctimes o del lloc on van ser comesos els presumptes delictes".


"Les víctimes són universals i discriminar-les per la seva nacionalitat limita les seves possibilitats d'exigir justícia i posar límit a la impunitat", adverteix Esquerra. D'aquesta manera, els republicans pretenen "reinstaurar una autèntica jurisdicció universal a l'Estat espanyol, engrandint de nou la qualitat democràtica i també l'altura moral en el compromís col·lectiu en la defensa dels drets humans".


No és la primera iniciativa en aquest sentit. El passat 9 de febrer el ple del Congrés ja va aprovar una proposició no de llei d'Units Podem que instava el Govern espanyol a revocar la reforma del PP del 2014. Amb les aportacions del PSOE i Ciutadans, exigia també recuperar la modificació aprovada pel govern de José Luis Rodríguez Zapatero el 2009.


El PSOE, que va recórrer la reforma en solitari del PP davant del Tribunal Constitucional, també havia presentat una proposició de llei en el mateix sentit, com el PNB. Finalment, els socialistes s'han sumat a la iniciativa d'ERC. No obstant això, ja han avançat que volen mantenir el marc legal del 2009, que contempla que ha d'haver-hi algun "vincle rellevant" amb l'Estat espanyol.


"La justícia universal és imprescindible per a jutjar idees que atempten contra la justícia humana mundial, crims que no poden quedar impunes", ha defensat Joan Tardà, portaveu d'ERC al Congrés, aquest dimarts. "Progrés és aconseguir que qualsevol genocida, estigui on estigui, sàpiga que tard o d'hora haurà de comparèixer davant d'un tribunal".


"Una conquesta de les víctimes"

"Res tenen a veure aquestes reformes", ha començat la seva intervenció la diputada socialista Soraya Rodríguez, fent referència a la del 2009 del PSOE i la del 2014 del PP. "Espanya estava al capdavant de la persecució d'aquests delictes", ha lamentat Rodríguez, que ha denunciat que el PP va voler impedir que la jurisdicció universal fos realment efectiva a l'Estat espanyol.

En nom d'Units Podem, Jaume Noya ha criticat que la reforma del 2009 va ser per a evitar un conflicte amb Israel i que la del 2014 va ser per a evitar-lo amb la Xina. Noya ha recordat que, fins al 2009, l'Estat espanyol era una "referència internacional" en una cosa: la justícia universal. El parlamentari ha mencionat les actuacions de tribunals espanyols en els genocidis del Tibet, el Sàhara, Guatemala i Ruanda, en l'assassinat de José Couso o la detenció d'Augusto Pinochet.

Lourdes Ciuró, diputada del PDECat, ha defensat la proposició de llei perquè l'actual legislació "és un clar pas enrere en la defensa dels drets humans". Segons la parlamentària demòcrata, "la jurisdicció universal suposa una conquesta de les víctimes enfront de la impunitat". Ciuró ha criticat que, amb la llei vigent, "s'ha tancat la porta de la justícia en benefici dels qui han transgredit el dret internacional".

Per part de Compromís, el diputat Enric Bataller ha assegurat que "hi ha un consens ampli en la societat que hi ha una sèrie de delictes que atempten contra el gènere humà i han de ser perseguits en qualsevol lloc i en qualsevol moment, siguin espanyols o estrangers". El parlamentari valencianista ha afegit: "Quan parlem de genocidi, terrorisme, tortura, tràfic de persones, violència contra la dona i molts altres delictes, el millor que pot fer l'Estat és posar el seu aparell judicial a perseguir-ho".

“Generar falses expectatives”

“Continuem assistint a una gran dosi de cinisme”, ha afirmat María Jesús Moro, diputada del PP, únic grup parlamentari que s'ha oposat a la tramitació de la proposició de llei. I ha continuat: “La proposta interessada d’ERC està plagada de llocs comuns, obsessions, mitges veritats o omissions per a seguir alimentant la idea que el Partit Popular és el causant de tots els mals. Però això no és així”.

L’argumentació del PP ha passat per assegurar que “no existeix norma internacional que obligui els Estats a incorporar el principi de justícia universal” i que l’encaix d’aquest principi de justícia internacional queda en mans de cada Estat. “Estem disposats a millorar aquesta norma, però no a donar suport a l’objectiu que s’han traçat, que és destruir, anar cap enrere i generar falses expectatives a la gent”, ha conclòs Moro.

Proposició de llei d'ERC sobre la recuperació de la justícia universal by El Temps on Scribd


Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.