La República

Clara Ponsatí a Perpinyà

Recuperem el discurs de Clara Ponsatí el 29 de febrer de 2020 a Perpinyà.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Bon dia. M’haureu de perdonar, perquè jo això no ho havia fet mai. Normalment parlo amb 25 o 30 persones davant.

Aquesta, certament, no és la imatge que volien. Bon dia, catalans del nord i del sud que avui sou aquí, a Perpinyà! Bon dia als que veniu de les Illes i del País Valencià! Bon dia a totes les preses i represaliades! Us repetim, una vegada més, que el nostre suport és incondicional. Bon dia a tota la gent que cada vespre resisteix a la Meridiana! Bon dia als que vau caminar durant dies a les marxes de la llibertat! Bon dia als que vau ocupar l’aeroport! Bon dia als joves que vàreu guanyar la batalla d’Urquinaona! Estem orgullosos de vosaltres! I us necessitem més que mai!

Fa més de dos anys que va començar el nostre exili. I avui, ser de nou a Catalunya és, senzillament, una victòria contra tota la maquinària d’un Estat. Contra jutges, fiscals, polítics i mitjans, que han provat d’eliminar-nos per tots els mitjans, i no se’n surten! I som aquí, a Catalunya! Avui som a Perpinyà i no hem hagut de demanar permís a Espanya per ser-hi. Som aquí perquè els catalans del Rosselló, de la Cerdanya, del Capcir, del Conflent, del Vallespir i de Fonolleda ens han tornat a demostrar que units som més forts, i que sempre podem comptar amb ells. Ells van ser la peça essencial per portar les urnes a les escoles el primer d’octubre. Gràcies, gràcies! Ells s’han mobilitzat a través de tot l’espectre polític per denunciar la repressió espanyola. Gràcies! Ells ens acullen avui en aquesta ciutat, catalana de cap a peus, que també volem lliure.

Avui som a Perpinyà gràcies a tots vosaltres. Gràcies per la resistència al carrer. Gràcies, perquè el vostre suport imparable és la nostra força. I gràcies, perquè la vostra determinació és el que ens guia. Ni estratègies partidistes ni personalismes, heu de manar vosaltres! Només vosaltres sou la garantia que no ens aturarem, perquè sense la vostra empenta no haguéssim fet mai el referèndum. Perquè la vostra persistència és la clau que obrirà les presons i ens assenyalarà la ruta pel retorn de l’exili. I el vostre coratge ens portarà a la independència.

Tenim molta feina! Si quan nosaltres tornem a casa Catalunya encara no fos independent, haurem tornat, però no serem lliures! No som a l’exili pel que vam fer o pel que diuen que vam fer, som a l’exili perquè som independentistes. Mentre hi hagi independentistes hi haurà repressió, exili i presó. Això ha passat sempre. Per això és una enganyifa contraposar el diàleg a la independència. La història de Catalunya no es repeteix per casualitat. Es repeteix perquè no som lliures. De res no serveix ajornar la independència. De res no serveix cercar el nostre lloc a l’Estat espanyol: a l’Estat espanyol mai no hi tindrem lloc si no deixem de ser catalans. Ho han viscut els nostres avis, els nostres pares i nosaltres. I ho viuran els nostres fills i els nostres nets si nosaltres ara defallim.

La desorientació que hem patit és normal després d’una derrota. Però ja és hora del seu final. No ens faran lliures les renúncies, les pors ni les promeses buides de diàleg dels mateixos que mai no compleixen cap promesa. Recordeu el primer d’octubre! Recordeu com ens vam plantar davant les porres! Ho vam fer malgrat tenir en contra tota la força d’un Estat malferit. Malgrat tenir-nos, només, a nosaltres mateixos. El primer d’octubre vam ser lliures i vam aprendre com fer-ho per conquerir la llibertat.

Amics, amigues, compatriotes. Avui és un gran dia. Encara tenim forces i encara tenim esperança! És a les nostres mans. No ens deixem entabanar per fotografies de taules i diàlegs d’enganyifa que només busquen fer guanyar temps a Pedro Sánchez! Ens hem de preparar. Ens cal preparar el proper embat per la ruptura i per alliberar-nos de l’Estat espanyol des de les institucions i des del carrer. Nosaltres, com a representants electes, hem d’estar a les vostres ordres. I per això avui acabo dient només una cosa: gràcies, gràcies i endavant! Endavant a guanyar la República i a viure aviat en una Catalunya independent i millor per tothom!

Visca Catalunya lliure!

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.