Acord entre PSPV i Compromís per la competència lingüística

Després de l'estira-i-arronsa per com incloure la capacitació lingüística al sector públic, els dos partits que integren el Govern del Botànic s'han posat d'acord. En una reunió amb els sindicats, el tàndem conformat pels consellers Gabriela Bravo i Vicent Marzà, responsables de funció pública i política lingüística respectivament, ha informat que, finalment, una disposició final a la llei establirà fins a la redacció del reglament els nivells de català que hauran d'acreditar els futurs funcionaris.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

La competència lingüística ha superat la darrera prova per accedir a l'administració pública. Si amb el pacte entre tots els partits de l'esquerra, col·lectius i els principals sindicats semblava que la capacitació seria un fet, les discrepàncies entre PSPV i Compromís sobre com incloure la certificació, i la mateixa tebiesa de l'avantprojecte de llei de funció pública, va encendre la coalició. Els valencianistes demanaven una assegurança perquè un possible ajornament de la negociació del reglament no deixara el requisit lingüístic sense entrar en vigor aquesta legislatura. I van proposar-ho a través d'una esmena a la mateixa llei. Una fórmula que, a priori, els socialistes rebutjaven.

Amb una defensa de la competència en públic per part de la consellera de Justícia i Administració Gabriel Bravo, l'acord semblava qüestió de setmanes d'ençà dels moviments de Bravo que van molestar Compromís. En una reunió del Consell amb els sindicats, Bravo junt amb el conseller de Cultura, Vicent Marzà, en la seua condició de responsable de la política lingüística del Govern valencià, han informat que la llei inclourà una disposició final per si en cas que en el període d'un any no s'haja aprovat el reglament, que la capacitació entre en vigor. Una opció que, de moment, tanca les diferències que hi havien entre ambdós partits.

Després de diverses reunions internes entre tots els actors implicats i amb la posada en marxa d'un model de negociació que respecte el mestissatge (Bravo pel PSPV i Marzà per Compromís), el Govern valencià adopta la fórmula que primerament va proposar la coalició. Ni reglament a banda, ni regular-ho a través d'una ordre com va barallar-se durant les negociacions. Així, aquesta disposició final tercera «inclou la cautela per si es dóna el cas que, transcorregut un any des de l'entrada en vigor de la llei, no s'haguera aprovat pel Consell el referit reglament».

Inspirat en l'acabada d'aprovar legislació balear, els futurs funcionaris dels grups A1, A2 i B hauran d'acreditar el vell Grau Mitjà de Coneixements de València -ara anomenat C1, després d'homologar-se a la nomenclatura europea-. Els treballadors públics dels nivells C1 i C2 hauran de comptar amb el títol de Grau Elemental -B1 i B2 en la normativa comunitària-. Les agrupacions professionals funcionarials, finalment, hauran de gaudir de coneixements orals, el conegut com a certificat A2.

Per tal de respectar l'equilibri de forces al Consell, el reglament serà redactat per la conselleria de Justícia, controlada pels socialistes, però haurà de tindre en compte l'informe previ elaborat per la conselleria d'Educació i Cultura, en mans de Compromís. Un sistema de redacció dual, similar al català, i que pot evitar que la competència lingüística encalle de nou.

Tanmateix, la normativa preveu, mitjançant la disposició addicional segona, que el reglament que regule el nivell lingüístic haurà de ser aprovat per l'executiu valencià en un termini de sis mesos des de l'entrada en vigor de la llei. I tot, una vegada aquest haja estat aprovat per les Corts Valencianes. La introducció de la certificació lingüística al País Valencià cada vegada més a prop.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.