Judicialització

El Col·lectiu Praga denuncia vulneració de drets dels detinguts el 23S

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

El Col·lectiu Praga, integrat per juristes catalans, ha denunciat la vulneració de drets patida pels presumptes membres dels CDR detinguts el passat 23 de setembre. Set dels nou detinguts es troben ara empresonats preventivament a la presó madrilenya de Soto del Real, separats en distints mòduls.

Concretament, el grup de juristes se sorprèn del fet que «malgrat estar les diligències declarades secretes, es va donar publicitat a la pràctica de les detencions des d’abans de dur-se a terme». De fet, segons el Col·lectiu, «a la porta dels domicilis dels detinguts ja hi eren presents diversos mitjans de comunicació», cosa que «va perjudicar seriosament els detinguts».

Alhora, al Col·lectiu Praga no li consta «que es comuniqués de forma efectiva, en els termes constitucionalment exigibles, els fets que van motivar la detenció». «No consta si en aquestes diligències judicials de detenció, escorcoll i decomís d’efectes, documents i altres elements, hi fou present, com mana la Llei, un lletrat, si més no, nomenat d’ofici». A més «els lletrats de confiança, a hores d’ara, no han estat assabentats d’aquesta circumstància, atès que per part del Col·legi de l’Advocacia de Sabadell no s’ha facilitat aquestes informacions, tot al·legant que es tracta de diligències secretes».

L’entitat també denuncia que «ni els imputats ni els seus lletrats han pogut conèixer els fets en què es basen aquestes acusacions. Només ha circulat una mena de resum, al qual únicament han tingut accés determinats mitjans de Madrid». En el comunicat, el Col·lectiu Praga alerta que de les imputacions «no hi ha cap indici» que les justifique.

Al mateix temps, destaquen que determinats polítics i periodistes han fet «declaracions referint-se als detinguts ja com a culpables», vulnerant «la normativa comunitària vigent a Espanya des d’abril del 2018» relativa a la presumpció d’innocència i a un judici just. Relacionen aquesta narratiba amb la intenció de «crear un clima de criminalització del legítim ideari independentista».

Per últim, el Col·lectiu lamenta la «incomunicació» dels detinguts, que no ha estat decretada en la legislació antiterrorista, sinó en base a una reforma de la Llei d’enjudiciament criminal, «sense cap mena de criteri o barem objectiu i al marge de previsions constitucionals» que caldria que es qüestionara davant el Tribunal Constitucional.

Podeu llegir ací el comunicat sencer.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.