IMMOBILIARI

Blackstone també clava les urpes a València

La companyia d'inversió immobiliària vol incrementar el preu del lloguer en un 68% a 144 famílies de Nou Benicalap. Els veïns denuncien l'escalada de preus i adverteixen que un increment tal suposarà la seua expulsió.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Nou Benicalap, a la zona nord-oest de València, és un barri en construcció. Es va projectar en la primera dècada del mil·lenni però l'esclat de la bombolla el va deixar a meitat fer. Avui s'alcen edificacions a contrarellotge. Ací i allà hi ha grues i obrers i un soroll de paletes acompanya qui es passeja en aquesta zona de València a tocar de la Ciutat Fallera. El barri disposa de tres escoles i un centre de salut. Manca això sí, vida comercial. No hi ha establiments per a les compres bàsiques, ni perruqueries, ni tendes de telefonia. Pràcticament tots els baixos dels edificis són tapiats.

"Fins fa dos anys ací estàvem completament a soles però en un tancar i obrir d'ulls han alçat edificis per tot arreu", explica Alfredo Maragliano que viu en el número 12 del carrer Manuel Melià i Fuster. Ell i la seua dona s'hi instal·laren el març de 2014. Llogaren un dels 144 habitatges que conformen la finca. "Coneixíem Benicalap i ens va agradar l'edifici. I el lloguer era assequible per a nosaltres", explica. Quatre-cents vuitanta euros al mes de lloguer per un habitatge de tres habitacions i dos cambres de bany amb piscina i zona comuna.

Alfredo, però, no pot assegurar que l'any pròxim romangui en la finca. El nou propietari de l'edifici, Testa Residencial, ha enviat una nova proposta de contracte als inquilins que contempla un lloguer de 810 euros, als que en un termini de tres anys haurà de sumar el pagament de l'IBI i les despeses comunitàries, que fins ara cobria el propietari. Tot sumat, al voltant de 1.000 euros. "Per tractar d'atrapar-te, utilitzen com a ham la bonificació de les despeses de comunitat i l'IBI durant un temps. Però al final es tracta d'un increment exorbitant i inassolible per a la majoria dels qui hi vivim, que som famílies de classe treballadora", explica amb preocupació.

El responsable d'aquesta pujada té nom: la companyia d'inversió immobiliària Blackstone, un gegant de l'especulació que a ciutats com Madrid o Barcelona ha intentat expulsar als veïns de finques completes per tal de traure'n més rendiment. Es calcula que a Espanya disposa d'immobles per valor de 20.000 milions d'euros. Aquest dissabte el Sindicat de Llogaters ha convocat una manifestació a Madrid per protestar contra els lloguers abusius que vol aplicar a la capital espanyola. També a Barcelona, el Sindicat de Llogaters ha hagut d'intervenir perquè Blackstone no pujarà el lloguer de forma abusiva a veïns de barris treballadors. Ara les garres d'aquest voltor d'abast planetari es posen a sobre de València.

"Ens posen contra l'espasa i la paret i passen per alt el nostre dret a l'habitatge, que està contemplat en la Constitució", es queixa Juanjo, un altre dels veïns afectats per la pujada de lloguer que vol aplicar Blackstone ara que molts veïns estan a punt d'acabar el seu primer contracte. Però com ha arribat aquesta companyia de capital nord-americà a prendre el control d'aquest edifici residencial de Nou Benicalap? Com en tantes altres ocasions, tot plegat és el resultat del procés d'especulació immobiliària que va seguir a l'esclat de la bombolla. "La construcció de l'edifici conclogué el 2010, enmig de l'esclat de la bombolla immobiliària, però durant tres anys va romandre tancat fins que el 2013 començaren a llogar-se els primers pisos. S'hi féu càrrec Aliseda, que a continuació va vendre la propietat de l'edifici a Metrovacesa". I aquesta li'l va tornar a vendre fa un parell d'anys, a Testa Residencial.

Testa és una socimi, això és una Societat Anònima Cotitzada d'Inversió Immobiliària. Es tracta d'unes societats d'inversió immobiliària a les quals el govern espanyol va donar carta de naturalesa l'any 2009. Les socimis no paguen impost de societat i a més tenen una forta bonificació en l'impost de transmissions patrimonials. La creació de les socimis va donar entrada a Espanya als fons voltors, és a dir, fons d'inversió que es dediquen a comprar barat per traure'n després un alt rendiment econòmic.

Testa era fins 2018 propietat del Banc Santander, el BBVA i Merlin Properties. Ara fa tot just un any, BBVA i Merlin Properties van vendre les seues participacions a Blackstone, mentre que el Santander només una part. Fet i fet, va convertir Blackstone, en propietari, a través d'una de les seues moltes filials, d'aquest edifici situat al barri de Nou Benicalap.

Fa aproximadament un any, mitjançant un correu electrònic, Testa anuncià als inquilins un increment del lloguer de fins als 560 euros per als habitatges de tres habitacions i dos quarts de bany. D'uns mesos ençà, els inquilins a qui ha començat a expirar-los el seu primer contracte han començat a rebre un document on se'ls proposa la signatura d'un nou contracte que contempla un increment de fins als 810 euros de lloguer mensual. És a dir, l'última proposta de Testa significaria incrementar en un 68% el lloguer en els cinc anys que van de 2014 a 2019.  "En la mateixa carta comuniquen que en el segon any del nou contracte també hauràs de pagar l'IBI i en el tercer les despeses de comunitat, que fins ara havien anat a càrrec del propietari", relata Alfredo. En última instància significaria pràcticament duplicar el que paguen actualment. 

En el Sindicat de Llogaters de Barcelona coneixen bé aquestes pràctiques. "És el modus operandi de Blackstone i de molts fons privats però també d’immobiliàries i agències locals -explica a El Temps Jaime Palomera, del Sindicat de Llogaters de Barcelona- Tots ells poden seguir fent pujades absolutament abusives quan s’acaba el contracte, i el motiu és que el Govern de Sánchez es va negar a limitar els preus del lloguer, que és el que la gent demana des de fa temps i que ja es fa a mitja Europa".

Proposta de contracte que Testa ha començat a enviar als llogaters. 

Algunes famílies, davant la impossibilitat de fer front a les noves condicions, han optat per marxar. "Ens trobem en una situació d'indefensió total davant les pràctiques abusives d'un fons voltor que pretén jugar amb les nostres vides", lamenta Alfredo, que es pare de dos criatures. Ell i alguns altres veïns es reuniren fa dues setmanes per compartir el seu neguit i començar a mobilitzar-se en l'àmbit polític i mediàtic. També han contactat amb el col·lectiu Entre barris, que lluita contra la gentrificació a la ciutat de València, i també amb l'Ajuntament. "No reclamem que ens posen un camp de futbol, ni un parc d'oci -defensa Juanjo-. L'única cosa que volem és que no ens expulsen de les cases on vivim amb les nostres famílies". Per a Jaime Palomera, tot plegat resulta en "un frau de llei, de manual". Blackstone, assegura Palomera,  està tractant d' "evitar el canvi legislatiu que el Govern va aprovar el passat març (que tant ens va costar aconseguir, doncs el Govern no ho volia incloure), i que els obliga a contractes de 7 anys sense pujades durant la seva duració".

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.