Judici 1-O

Marchena, Felip VI i el joc de les cadires

El judici contra els líders independentistes ha marcat l'obertura del curs judicial presidida per Felip VI

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Els racons es fan familiars. El grana, daurat i gris de les parets; les làmpades de cristall, les butaques del públic, les bancades dels acusats i de la fiscalia. També les butaques dels jutges, de tots set. I el racó de Paco, i el de Pilar. En aquest decorat que hom estaria expectant a escoltar la veu d'algun dels líders independentistes represaliats, presos polítics, en una Sala Segona del Tribunal Suprem que ha acompanyat la política catalana durant l'hivern i la primavera del 2019.

Gairebé podríem recitar, de memòria i per ordre, el nom dels jutges que presidien la sala, amb Manuel Marchena al capdavant. Les imatges que ofereix EFE, deixen intuir el seu característic bigoti entre els presents. En aquesta ocasió, però, la seva cadira privilegiada l'ocupa un rostre nou. Una de les cares que ha quedat gravada entre l'independentisme com imatge de la repressió del Regne d'Espanya contra el referèndum d'autodeterminació del primer d'octubre de 2017.

El rei Felip VI és l'encarregat de presidir la sala en l'Acte d'obertura del Curs Judicial. Ara que s'espera que el Suprem resolgui contra els presos polítics independentistes, la seva butaca vermella esdevé un fil de memòria del poder que uneix el discurs del monarca el tres d'octubre amb les divuit setmanes de judici a les urnes. La qüestió sobrevola totes les intervencions i, certament, serà la sentència el moment més destacat. Els focus mediàtics internacionals seran sobre una sala més exposada del que agradaria entre el gremi de les togues.

La Fiscal General de l'Estat, María José Segarra, ha estat la primera a intervenir i també la primera a treure pit de la tasca feta durant el judici al procés. "S'ha actuat autònomament". A més, de deixar un missatge clar a l'executiu estatal, per si hi hagués possibles -que no probables- temptacions: "cal acceptar la sentència sigui quina sigui".

Darrere seu, Carlos Lesmes, president del Consell General del Poder Judicial, ha optat per treure el Sant Cristo Gros d'entrada. "La Sala Segona del Tribunal Suprem ha sigut testimoni recent d'un judici de gran impacte on s'ha posat de manifest el compromís dels nostres jutges en defensa dels valors de l'Estat de Dret proclamats per la constitució". A més ha felicitat el president de la Sala Segona, Manuel Marchena i la resta de professionals que van participar del judici als presos polítics i ha recordat que es tractava "del paradigma de la resta de judici que se celebren cada dia per jutges anònims".

El rei espanyol Felip VI s'ha limitat a observar i presidir. No li ha calgut parlar. Tanmateix, la seva sola presència, des d'un lloc tan representatiu, no deixava de recordar que el 3 d'octubre ell ja va dictar la seva pròpia sentència en assegurar que les autoritats catalanes "de manera clara i rotunda, s'han situat totalment al marge del dret i la democràcia".

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.