Front comú

Reunió Armengol-Puig a Formentera

Francina Armengol i Ximo Puig es reuneixen a Formentera on acorden pressionar tot el que puguin el Govern espanyol de Pedro Sánchez perquè els pagui els avançament de finançament. 

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

La presidenta del Govern balear, Francina Armengol, i el seu homòleg valencià, Ximo Puig, s’han reunit aquest cap de setmana a Formentera i han acordat fer front comú per exigir els diners que Madrid deu als dos executius, a compte del finançament regular, així com per pressionar perquè el Govern central «busqui una fórmula» per finançar les comunitats autònomes i que s’acabi la situació actual.

Front comú . Els dos presidents han coincidit en valorar que la situació actual no es pot sostenir i, en conseqüència, tot dos intensificaran al mateix temps els contactes amb el ministeri d’Hisenda per trobar una solució el més aviat possible. Els dos executius, igual que la resta de governs autonòmics, estan pendents de cobrar els avançaments de finançament previstos. La raó, segons Madrid, és la interinitat de l’Executiu de Pedro Sánchez. Una situació que els està «perjudicant» fort ferm, han dit Armengol i Puig. «En la reunió, s’hi han tractat bàsicament dues qüestions: d’una banda, la millora dels mecanismes de finançament autonòmici l’exigència al Govern de l’Estat perquè cerqui la fórmula que calgui per pagar a les comunitats autònomes els fons que els corresponen, i, de l’altra, la necessitat d’accelerar el procés per resoldre la licitació dels paquets dels viatges turístics per a la tercera edat promoguts per l’Imserso", diu el comunicat fet públic per part del Govern balear.

En relació a l’Imserso, Armengol i Puig han tractat la problemàtica comuna derivada de l’endarreriment enguany de la signatura dels paquets dels viatges turístics per a vells, que organitza el Govern espanyol, que tant interessen als dos territoris. Ambdós presidents pressionaran Madrid perquè «s’acceleri» la signatura dels convenis amb els hotels del País Valencià i les Illes. Aquesta campanya de turisme de temporada baixa resulta força interessant per al respectiu sector hoteler, no debades permet tenir oberts establiments que d’altra manera haurien de tancar. La campanya de l’Imerso permet, al mateix temps, el conseqüent manteniment dels contractes dels treballadors que hi fan feina que en cas contrari augmentarien les llistes de l’atur, i per això resulten tan importants per als executius de Palma i València.

A banda dels temes citats, la nova trobada entre Puig i Armengol ha servit per consolidar el front comú que d’ençà el 2016  formaren per intentar que el govern espanyol assumeixi la necessitat de crear un nou sistema de finançament autonòmic que acabi d'una vegada i per sempre «amb el infra finançament històric» que pateixen les dues comunitats autònomes.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.