Literatura

La Setmana, gran aparador de la represa literària

A partir d'aquest divendres i fins al 15 de setembre, torna el gran esdeveniment del llibre en català a l'avinguda de la Catedral, com a aparador de la represa literària i amb convidats com David Lagercrantz, autor de la saga "Millenium", i les novetats de Xavier Bosch, Bel Olid, Martí Domínguez o Màrius Serra.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Del 6 al 15 de setembre, l'avinguda de la Catedral acull una nova edició de La Setmana del llibre en català, la trenta-setena, que arriba plena de rècords –nou sostre de segells editorials, de llibreries i de novetats, amb més de 250 signatures– i tan viva com és habitual des de fa uns anys. L'esdeveniment torna a oferir un model singular que aglutina una fira i un festival literari i comptarà amb convidats internacionals com David Lagercrantz, actual responsable de la saga "Millenium".

Convertida ja en el gran aparador de la producció editorial en català i assenyalada al calendari com el punt culminant de la represa literària, La Setmana vol seguir cohesionant el sector i l'oferta, tot encomanant "passió lectora". En un sol espai, de 1.750 metres quadrats, i durant 10 dies, és possible gaudir de l'oferta més gran de llibres en català possible. "En cap altre lloc del mon pots trobar això", com explica Joan Sala, president de l'esdeveniment. "No podem créixer en espai, però sí que hem crescut en expositors".

De fet, La Setmana és "el moment en què es parla més de llibres en català de tot l'any, incloent-hi Sant Jordi", com assegura Sala. Una afirmació rotunda, amb dades que parlen per si soles: 219 expositors repartits en 62 mòduls (un 7,5% més d'expositors); 260 novetats editorials, milers de títols de fons i 500 capçaleres de revistes i premsa de proximitat; o l'aposta per la creació de nous lectors i "La Primera Biblioteca Personal", entre d'altres.

D'entre totes les novetats que es presentaran, cal destacar obres com Paraules que tu entendràs, de Xavier Bosch (Columna); La sarbatana, d'Isabel-Clara Simó (Alrevés); L'esqueix de carn, de Philippe Lançon (Angle); Follem?, de Bel Olid (Bridge); Escapada rebel cap a la llibertat, de William McLellan (Comanegra); L'esperit del temps, de Martí Domínguez (Proa); L'abisme, de Carla Garcia (Univers); o Jugar-s'hi la vida, de Màrius Serra (Amsterdam).

Joan Sala, en un moment de la presentació. Foto: La Setmana

Una fórmula d'èxit

La Setmana és "una fórmula d'èxit que uneix tota la cadena del llibre, però que també uneix les institucions", com subratllava fa uns dies la consellera de Cultura Mariàngela Vilallonga i com reblava Montse Ayats, presidenta de l'Associació d'Editors en Llengua Catalana, en la presentació de l'esdeveniment a premsa. "Les quatre últimes edicions ens confirmen que això que vam pensar i definir era possible".

 

En aquest sentit, Ayats remarcava que se sentia "orgullosa" de presidir una entitat que és capaç "d'impulsar, de fer realitat i de mantenir un esdeveniment com aquest. Una entitat que amb 96 associats és capaç de remar per l'interès col·lectiu", mentre afegia que "els qui en formem part sabem que només el treball per la millora global de l'edició en català afavorirà cadascuna de les nostres empreses. Es tracta de cooperar per competir".

 

Enguany, a més, l'esdeveniment compta amb algunes novetats ben cridaneres, com la Ràdio de la Setmana, una nova manera de presentar els llibres i els autors convidats, tot cercant un major dinamisme, i que incidirà directament a l'acció d'un dels dos escenaris previstos.

Els cartells de La Setmana 2019. Foto: La Setmana

Nou cartell i el català més internacional

El disseny del cartell de l'edició 2019 de La Setmana és fruit de l'acord entre l'esdeveniment i Elisava, Escola Universitària de Disseny i Enginyeria de Barcelona. Després de promoure un concurs entre tots els alumnes per decidir-ne el disseny, ha estat escollida l'obra de l'estudiant Sergio Conches. El premi ha consistit en una dotació econòmica de 500€ per a l'autor i lots de llibres per a tots els finalistes: Jordi Cortés, Sarah Molano i Oriol Corsà.

L'Institut Ramon Llull torna a impulsar la visita d'editors i agents literaris a Catalunya per tal de presentar-los la literatura catalana de manera directa i personalitzada. És el tercer any que es celebra Making Catalan Literature Travel for International Publishers and Agents durant La Setmana, amb l'objectiu d'internacionalitzar l'edició en català i professionalitzar la cita. D'altra banda, l'ens també dedicarà un mòdul a la venda , en exclusiva, de llibres d'autors catalans traduïts a d'altres llengües, entre les quals el castellà, francès, anglès, italià i alemany. Aquest mòdul està gestionat per al llibreria Jaimes.

Premi Trajectòria per a la distribució de llibres

Aquest 2019, el Premi Trajectòria ha recaigut en un sector sovint oblidat: el de les distribuïdores de llibres. En aquesta ocasió, els guanyadors han estat Margrit Lömker i Oriol Serrano, "pels seus més de 50 anys de tasca enfront de les Punxes, modèlica per la seva innovació i compromís empresarial  personal amb el món del llibre". L'acte de lliurament del guardó serà el dijous 12 de setembre a dos quarts de vuit del vespre, que rebran –com també ho farà la revista Cavall Fort, premi Especial La Setmana– un original creat expressament per Ignasi Aballí.

Foto: La Setmana

 

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.